Рагнарок – Сезон 3

AAAAQaF-WqLVQChPvkPoav-nQ__kFdLG5ez5-JkWjd2PaDg0EsbxIcDkUFk-866SCUzztsfcVDUGQUXkap7ujEHrG7D3AdZ-zj1qIMNAXZN_7htszTl33ynIHlW6lQyU3D2pDjlagd8pkFGVafsqjkqZlfgI

Пиша това ревю с известна доза съжаление, защото харесах първите два сезона на този сериал. Всъщност, всички очаквахме Рагнарок да завърши по начина, по който е описан в митовете. След като видях на какво е способно европейското кино в продължение на няколко поредни продукции вярвах, че и скандинавците ще решат да отсрамят родната индустрия след мега-продукциите на Marvel по Отмъстителите, където Тор има основна роля. Очаквах и екипът на сериала най-сетне да представи екшън сюжет, който да ни върне към уникалната атмосфера на скандинавските митове, в които понятията за добро и зло са прекалено относително във философско отношение, а Рагнарок е онзи момент от историята, който дели Старото от Новото. Но си останах с очакванията.

3-242-1024x576

Сезон 3 на Рагнарок започва по-доста объркан начин, като фокусът в целия сериал пада върху Магне – детето-чудо, за което се разкри, че всъщност е въплътило в себе си духа на отдавна падналия в битка Тор. След като Магне уби един от гигантите в сезон 2 – жестокият Видар Йотун – приемствеността мина към следващия по сила в семейството – Фюр. Много по-зъл и подъл от баща си, Фюр умело използва сестра си – Сакса Йотун (Ярнсакса) са да съблазни Магне и да открадне чука му (в митовете това е най-могъщото оръжие с което Тор побеждава гигантите – Мьолнир). Обезоръженият младеж се връща обратно при старецът Уотън (в сериала – въплътеният Один) за да иска помощ и така двамата решават да призоват всички богове и да се отърват от гигантите веднъж завинаги. През това време братът на Магне – Лауриц (Локи) попада в капана на Фюр и неволно се заклева да отгледа огромна змия, която пуска във фиордите за да погуби брат му. Предстои Рагнарок, а мирните жители на градчето Еда не подозират какво се случва.

Ragnarok-2

Не мога да кажа, че този сериал има изцяло отрицателни страни. Съществува интрига, има си сюжет, героите попадат в примките на злодеите…общо взето всичко, което се изисква за да може една продукция да го добута до оценка среден (3), макар да ми е страшно трудно да оценя положително този сезон – подчертавам сезон. Но недостатъците й са далеч по-големи от положителните й страни. За да не разкривам какво се случва накрая само ще кажа следното – прекрасните скандинавски митове стават жертва на обновленските представи за правда и равенство, които отровиха политическата култура на тези приказни народи. Митичното е някак си изтласкано в периферията отново за сметка на ценностното, което просто не подхожда на един такъв старинен народ като викингите. Това прави сериалът гледаем само за много тясна публика – норвежката, а ако изобщо има някакви послания за навън – те се свеждат само до публиката, за която вече споменах. Почти нищо не е предвидено за онези почитатели на Тор, Локи, Один и цялата плеяда образи, които са направили този народ велик исторически и културно. Оставям настрани лигавото поведение на Локи или невзрачната визия на Балдр. В такива моменти човек наистина започва да се замисля не са ли били прави гигантите като са искали да подпалят Валхала и Мидгард за да може да построят един по-рационален свят отново. И нека трейлърът не ви полъгва, има много хубави филми с лоши трейлъри и супер трейлъри за сериали с ниска художествена и сюжетна стойност.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор