Рагнарок – сезон 1

8ab2266161eceb87ed5443c5a8f84be2

Сериали има много, но това е първата продукция по митология, която имам възможността да видя. След края на сериала по „Реликвите на Смъртните“ реших, че е по-добре да си дам малко почивка докато излезе нещо по-хубаво. И ето, че то се появи.

Ragnarok-Netflix-Six

Магне е тийнейджър, спадащ към онази група младежи, които съвременното поколение описва с цветущата дума нърдове. Животът му хич не е лек, защото губи баща си като малък и е принуден да живее в мизерия с майка си Турид и по-малкия си брат – Лориц. Животът им в големия град не е лек, затова те решават да се върнат обратно в родното си място – живописното норвежко градче Еда. Малко след като влизат в населеното място автомобилът им се счупва и Магне слиза за да го поправи. В същото време младежът вижда как един много дебел и полусляп старец с превръзка на окото се опитва да стигне до вратата на къщата си. Магне му помага и тогава започва най-голямото приключение в живота му. Съпругата на стареца идва да му благодари, задето е спасил живота на мъжа й – нещо, което никой друг в този град не би направил. Бабата докосва челото на момчето, очите му проблясват в синьо, а в ушите си чува тътен на мълния…така животът му се променя веднъж и завинаги.

tumblr_f70a14d7a57d3a1f27f8d62774be3907_03c1b634_500

Скоро обаче семейството разбира се, Еда много се е променила. Зловещи неща започват да се случват в малкото градче. Изчезват деца, които след това са намерени от полицията мъртви. Някой или нещо започва да избива добитъка на хората, изяждайки сърцата на кравите и изхвърляйки главите им по поляните. А не след дълго чистата като кристал вода в реката на Еда започва да вони на мазни химикали. А в същото време нърдът Магне се променя много – вече няма нужда от очила, мести автомобили с две ръце, замята чукове и хвърля светкавици…дори успява да си намери и приятели в училище. Дали обаче те са такива каквито изглеждат? Оставям ви да разберете сами.

70889113

Режисьор на сериала е Адам Прайс, който изнесе цялата тежест по Рагнарок. Прайс има голям опит в датското кино като сценарист и режисьор на няколко екшъна, които са любими на датската публика. Приятната изненада са младите актьори, които екипът е подбрал да изградят образите на герои и злодеи. В целия кастинг има само един американски актьор – Дейвид Стакстън, който печели ролята на главния герой – Магне. Въпреки произхода си младежът отраства в Осло, което го допринася за чудесната му игра. Самият той признава, че се е впуснал в тази кино авантюра без никакъв опит, но с много желание. Всички останали членове на екипа са норвежци и исландци, което придава неповторима автентичност на сюжета. В ролите на главните злодеи влизат Хърман Тьомерас и Тани Дибеси, смятани за едни от изгряващите тийн актьори на Норвегия. Познатото лице е исландецът Гисли Гйадарсън, участвал във филмите по Принца на Персия и Беуолф.

ragnarok-eectric

След като изгледах първия сезон смея да твърдя, че в условията на пандемия Рагнарок е истински успех за малкия екран. А най-добрата новина е, че ни предстои и втори сезон, който ще излезе през 2021 година. А дотогава – приятно гледане (със субтитри :))).

Ревю на Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор