Пърси срещу Пърси

percy vs percy

През 2010-та година по кината излезе филмът “Пърси Джаксън и боговете на Олимп – Похитителят на мълнии”. Дело на режисьора Крис Кълъмбъс, той бе първият опит за адаптация по творчеството на писателя Рик Риърдън и макар да не получи подкрепата на автора заради промените в сюжета, събра своите верни фенове, най-вече заради майсторската игра на Логан Лърман в главната роля. Филмът получи и продължение, “Пърси Джаксън – Морето на чудовищата”, излязло през 2013-та.

В края на 2023-та година “Дисни Плюс” пуснаха новия си сериал “Пърси Джаксън и боговете на Олимп”, първият сезон от който отново адаптира “Похитителят на мълнии”. Тази адаптация получи подкрепата на Риърдън, замесен лично като продуцент и поради това удържал сюжета много по-близо до този в литературния първообраз. За сметка на това обаче външният вид на почти всички герои спрямо книгата е променен, а това предизвика напрежение сред фендъма. Въпреки това преобладаващо отзивите бяха добри и остава да видим дали те ще доведат до втори сезон на поредицата, нещо, на което стискаме палци.

percy the last olympian

Преди да продължа, искам да уточня нещо, за да не Ви губя времето. Аз харесвам почти всичко, свързано с Пърси Джаксън. Това означава, че съм фен на книгите, комиксите, филмите и сериала. Няма да чуете да кажа, че нещо от тези неща е лошо, дори да имам забележки. Обожавам старите филми, влюбих се и в новия сериал. За мен Пърси си е Пърси. Знам, че Рик има критики към старите филми. Негово право. Аз ги харесвам. Знам, че за много хора промените в расата на героите им пречат да пробват новата адаптация. Всеки сам си преценЯ, в други случаи и аз съм така.

Но това е Пърси Джаксън! Няма как да се откажа от нито една от двете адаптации. Дори този материал пиша повече за кеф, а не за да уязвя стария филм или новия сериал. При все това, мисля, че може да се позабавляваме с едно сравнение на двете адаптации. И ще Ви разкрия нещо – докато пиша тези редове и аз самият не знам кой ще спечели, ще го открия заедно с Вас на края на статията. Започваме с…

ares disney

ТОЧНОСТ НА АДАПТАЦИЯТА

Когато стана ясно, че “Пърси Джаксън” ще бъде адаптиран на филм от Крис Кълъмбъс, много хора се надяваха той да има същия подход, който приложи и спрямо първите две части на “Хари Потър”, следвайки плътно книгата. Вместо това той доста фриволно използва сюжета на Риърдън и като резултат феновете не бяха ОК с крайния резултат. Най-голямата разлика е във възрастта на героите, които са доста по-големи във филма, отколкото в книгата.

Сериалът е заснет изрично с уговорката, че ще се стреми да следва литературния първообраз. Риърдън беше предупредил, че ако това не е така, той няма да го подкрепи. Затова не е изненада, че като цяло историята му е адаптирана вярно. Не е като да няма известни промени, но те са направени след консултация с него, така че да не изкривят идеите му. Голямата разлика е във външния вид на героите – Пърси е блондин вместо чернокос, Анабет е афроамериканка вместо руса и бяла, Люк е с тъмна коса, вместо светлокос. Гроувър също е с променен расов тип, но това беше така и във филма, така че не съществено.

Дали расата или героите на възрастта е по-важна? Не мога да преценя, затова елиминирам тези два фактора и следя доколко сценарият следва книгата. Тук сериалът има ясно предимство и резултатът става:

Пърси Джаксън 2010 – Пърси Джаксън 2023: 0-1

pj23 casino

ВАР ЗАРАДИ ПОЛИТКОРЕКТНОСТТА

Тук обаче получаваме молба за преразглеждане на ситуацията от феновете, на които в повече им идва политкоректността в кастинга. Тук не става дума за Анабет, а за много от митологичните образи от Олимп, които са представени от афроамериканци. Малко странно е образи, иконични за зараждането на западната култура като Зевс и Хирон да бъдат чернокожи. Резултатът е, че се чупи това, което се нарича suspension of disbelief – възможността да приемеш историята насериозно. Когато Зевс е африканец на вид, веднага се сещаш, че това е холивудски сериал.

Според мен това не е достатъчно, за да отмени предимството на сериала, но знам колко много хора около мен се бъгнаха от тези решения. Затова връщам резултата до:

Пърси Джаксън 2010 – Пърси Джаксън 2023: 0-0

Пък после нека ми излезе име, че съм като Кабаков.

disney percy

НИВО НА ПРОДУКЦИЯТА

Вторият аспект, който ще разгледаме между двата сериала е нивото на продукцията. Филмите за “Пърси Джаксън” имаха предимството, че са пълнометражни ленти на “Фокс” и получиха адаптация, достойна за голямо фентъзи – с много добри ефекти (спомнете си хидрата), страхотна музика, чудесни декори. Срещу сериал на почти всяка друга компания, включително “Нетфликс”, това би било достатъчно за победа. Но още от първия сезон на “Мандо” насам “Дисни Плюс” придобиха славата, че наливат пари в продукциите си, позволяващи им те да са ювелирни в техническо отношение, а новият “Пърси Джаксън” е техният връх. Декорите са изключителни, визията на локации като Подземното царство феноменални, а показаните същества като например Химерата спират дъха. Така че сериалът отбелязва втори гол и този път няма причина да го отменя.

Пърси Джаксън 2010 – Пърси Джаксън 2023: 0-1

Сега преминаваме към сравнението на актьорите.

logan vs walker

ЛОГАН ЛЪРМАН СРЕЩУ УОКЪР СКОБЪЛ

Може би най-ключовото изпълнение за един филм е на главния роля. Тук Пърси Джаксън е благословен поредица, тъй като и във филма, и в сериала ролята му се изпълнява от изключителни млади актьори.

Логан Лърман е един от най-талантливите артисти на своето поколение. За да изпълни ролята на Пърси той бе изучавал много внимателно поведенията на учениците от Ню Йорк, за да може да изгради внимателно походката, акцентът и държанието на героя. Резултатът беше впечатляващ с достоверността си, а освен всичко друго заради приятната си външност Логан завъртя главата и на много от зрителките.

Уокър Скобъл също се очертава да е един от най-обещаващите изпълнители на генерацията си. Отгледан в семейство на военни, той изглежда има същия перфекционизъм, с който боравеше и Логан, като подобно на него влезе майсторки под кожата на героя. Сценарият му позволи и да разгърне повече образа си, придавайки някои от нюансите в него, като ролята на морален компас, която играе за останалите и трудните отношения с майка му.

Признавам, че за мен е изключително трудно да взема решение. Умът ми казва, че работата на Уокър е по-впечатляваща, сърцето ми е лоялно на Логан. Понеже е фенска класация, ще послушам него, но това е второ спорно съдийско решение, връщащо филма в играта.

percy-awesomest

Пърси Джаксън 2010 – Пърси Джаксън 2023: 1-1

Разгледахме момчетата в главната роля, да видим как стоят нещата с момичетата.

АЛЕКСАНДРА ДАДАРИО СРЕЩУ ЛИЙ ДЖЕФРИС

Анабет Чейс е една от най-важните героини за света на Рик Риърдън и затова е тъжно, че ако изпълненията на Пърси и в двата случая са ювелирни, нейното представяне в адаптациите е по-скоро лошо.

В игралните филми Алекс Дадарио изигра Анабет като доста злобна и агресивна, нещо, което не ми допадна. По-късно това бе коригирано в “Морето на чудовищата”, където доближи образът от книгата, но пък там изпълнението й бе твърде смекчено. Чак тогава бе оправен и цветът на косата й. За мен това е ключово, тъй като Анабет опровергава клишето за блондинките, че са красиви, но глупави и е както хубава, така и умна.

Лий Джефрис също не ме впечатли в игралния сериал и играеше някак сухо и без особено чувство, с много редки изключения като сцената с трона на Хефест. Това, че е със сменена раса за мен е обидно за русите момичета – техният образ се взима и се дава на друга етническа група.

Тази част от сравнението е като български мач – хаотично кюскане на топката напред-назад, разбъркване и нелеп гол. Макар и двете актриси да са далеч от литературния първообраз, Алекс е по-добрата и филмът повежда.

annabeths

Пърси Джаксън 2010 – Пърси Джаксън 2023: 2-1

Така продукцията на Кълъмбъс взима надмощие заради изпълнителите на главните си роли, но това е с далеч по-слабо предимство, отколкото резултатът предполага. Хайде сега да видим спътниците.

БРАНДЪН ДЖАКСЪН СРЕЩУ АРИАН СИМХАДРИ

Подобно и на Анабет, Гроувър също не бе адаптиран спрямо външния си вид в книгата, където е рижав и луничав. Лично аз мисля, че това е заради приликата, която би се получила с Рон Уизли и аз разбирам това решение. Не би било добре за имиджа на “Пърси Джаксън” ако и визуално започне да пунтира “Хари Потър”.

Брандън Джаксън изигра Гроувър в игралните филми като типичния чернокож спътник от филмите, снимани едно време. Ще рече, че през цялото време се правеше на палячо. Несъмнено, беше забавен и мисля, че имаше шанс да стане нов Еди Мърфи, но предвид фактът, че не съм го виждал оттогава явно не го е оползотворил. Неговият Гроувър обаче нямаше дълбочина.

grovers

Ариан Симради от друга страна изигра своя Гроувър до съвършенство. Той влезе в образа и схвана психологията му, това, което го мотивира да бъде такъв, какъвто е, чудесно изпълни и ролята на стабилизатор в компанията на непокорния Пърси и опитващата да се налага с интелекта си Анабет. Сцените с Арес бяха ювелирна работа. В тях, Ариан изглеждаше като най-добрият от новото поколение актьори.

Мисля, че резултатът вече Ви е ясен, новият Гроувър връща интригата в мача!

Пърси Джаксън 2010 – Пърси Джаксън 2023: 2-2

Навлизаме в продълженията, където решаващата дузпа ще я бият актьорите на Люк Кастелан!

ДЖЕЙК ЕЙБЪЛ СРЕЩУ ЧАРЛИ БУШНЕЛ

Тези от Вас, които са чели книгите от поредицата “Пърси Джаксън и боговете на Олимп” знаят, че фактически Люк е най-важният герой в историята, че ако Пърси прилича на Хари Потър, той напомня Анакин Скайуокър по сложност на характера си и драматизъм на арката, през която минава персонажът му. И затова се радвам изключително на това, че и двамата актьори, изпълнили образа му в адаптациите са чудесни.

lukes

Джейк Ейбъл изигра Люк привидно небрежно, но се справи чудесно с ролята му, не на последно място и заради това, че визуално напомня на описанието му в книгата. Той ловко прехвърляше към това да изглежда ту като готиния пич от горния клас (в лагера), ту като изпаднал в социопатна злост гадняр (финала на първия и целия втори филм). Битката му с Логан Лърман в края на “Похитителят на мълнии” е една от най-хубавите в цялата история на фентъзи киното. Това, което липсваше е вътрешната измъченост на Люк, двойнствеността на образа му, справедливостта на гнева му.

За Чарли Бушнел ролята е по-трудна, тъй като той визуално не напомня героя от книгата. Това не му попречи да го изиграе като за шестица. Чарли влезе идеално в ролята на по-големия брат, на страхотния нов най-добър приятел, който винаги ти помага със съвет, който те отпуска, който те предпазполага да му се довериш, дори да го обикнеш. И точно заради това сцената с предателството му режеше като нож, защото Бушнел успя да предаде, че то е трудно не само за Пърси, но и за самия Люк.

luke wins

Чарли Бушнел отбелязва решителното попадение, предрешаващо изхода от това сравнение!

Пърси Джаксън 2010 – Пърси Джаксън 2023: 2-3

И така, въпреки отменения гол заради политкоректност и спорното отсъждане при първото попадение в полза на филма, сериалът успя да обърне резултата и да спечели този импровизиран старогръцки мач!

percy beaten

Имайте предвид, че аз продължавам да съм влюбен във филмите, така че този резултат не е тяхно отрицание, а по-скоро облекчение, че новата адаптация на “Пърси Джаксън” може да се получи още по-добре. Отправяме молитва затова към боговете на Олимп и Ви пожелаваме да следите Цитаделата за още подобни материали!

walker riptide

Статия на Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор