Първият човек

firstman

Малка крачка за един човек, но огромна крачка за човечеството. Никога няма да забравя този цитат, който съпровождаше притихналата кино зала в момента, в който американският астронавт Нийл Армстронг стъпи на Луната. Светът никога няма да го забрави.

null

Заглавието на филма всъщност казва всичко. Стъпването на Луната дава много отговори, за част от които човечеството само е подозирало. Началото на филма ни отвежда в Америка, такава каквато я познаваме в края на 50 – те и началото на 60 – те години. Страната на свободата, която води непрекъсната борба срещу империята на злото. Виждайки че изостават в космическата надпревара НАСА решава да изиска от Конгреса огромна сума, с която да финансира нов проект. Целта – да изпрати човек на Луната, нещо, което до този момент е било само в сферата на научната фантастика. В същото време обаче се появяват и т.нар. движения за социална правда, които се опитват да лобират срещу програмата под лозунга: “Whitey is going to the moon, I have no job!”. Познато, нали? Но да не се отклоняваме. След множество отсявания НАСА се спират върху няколко астронавти, които са се доказали като професионалисти с богат опит през години. Всеки един от тях иска да направи тази гигантска крачка на Луната. Но ще успее само един.

1535789247365

Младият режисьор Деймиън Шазел, познат най-вече с „Последният екзорсизъм – 2 част“ прави изненадващо добра продукция и чудесен подбор. За ролята на Нийл Армстронг е взет Райън Гьослинг, който е добре познат на големия екран с множество продукции, но това е първата му по-значима роля. Всъщност точно така би изглеждал и самият Нийл на големия екран. Най-хубавата женска роля отива директно при съпругата на Нийл – Джанет (Клеъри Фой), която взе участие в невероятния биографичен сериал за английската кралица Елизабет II. От познатите лица може да се насладим на играта на Сиаран Хиндс (Лигата на Справедливостта, Хамлет, Игра на Тронове, Жената в черно, Хари Потър и Даровете на Смъртта). Тези тримцата буквално направиха филма.

ryan-goslings-neil-armstrong-pic-first-man-is-a-mission-movie

Но може би най-красивото и най-хубавото в „Първия човек“ е, че той много точно и правилно отразява действителността през 60 – те години. Жаждата на хората да потърсят познание извън Земята, извън планетата, в която живеем. Кацането на Луната не е просто момент от геополитическата надпревара. То е победа за цялото човечество. Победа, която показва, че жаждата за непознатото е нещо естествено С тези думи приключвам ревюто си и ви пожелавам приятно гледане!

Ревю на Искрен Иванов

Оставете отговор