Първият отмъстител: Войната на героите

capitanut
В продължение на много време феновете на Марвел се чудеха дали най-сетне няма да станат свидетели на епичния комиксов сблъсък между Капитан Америка и Железния Човек. Е, този сблъсък стана факт с излизането на поредния филм за Отмъстителите. Филм, който, по моето скромно мнение, може основателно да претендира за най-добрият в поредицата до момента.
Прологът на филма ни отвежда в не толкова далечната 1991 година. Добре познатата от комиксите терористична фашистка организация Хидра работи усилено по своя проект: да хвърли света в хаос. Как? Като създаде супервойник (или айде в духа на филма – юбервойник), който да сее хаос и световен терор. И първата му задача е насочена именно към това – да открадне важен за Хидра товар, който ще й помогне да пристъпи по-нататък в изпълнението на нейните цели. В експериментите обаче винаги нещо се обърква, така се случва и в тук. Връщайки се към наши дни сюжетът ни разкрива поредната спасителна операция на Отмъстителите. Както винаги нашите момчета си свършат работата, но не и без цената на жертви. Това става причина американският държавен секретар Рос да ги привика на спешна среща, където те са изправени пред нелеката задача: да подпишат пакт, с който се задължават да се намират под контрола на ООН или да напуснат екипа. И както става в такива случаи едни са на едно, а други на друго мнение. Това разделение между тях води до сериозен конфликт, чиито корени обаче както ще видите са много по-дълбоки и потайни.
Актьорският състав се справи чудесно. На мен лично най-сериозно впечатление ми направи играта на Крис Евънс. За пореден път младият актьор изигра един страхотен капитан Америка, какъвто го познаваме от комиксите: верен на своите принципи, емоционален в своите решения, истински лидер. Неговата вяра в доброто и в това, че всеки заслужава шанс, независимо от грешките си са двете му най-красиви качества. Робърт Дауни Джуниър ме изненада много приятно с играта си – изключително сериозен, стегнат стил на поведение без никакви преиграване. Ако трябва да го кажа още по-конкретно това за мен е филмът в поредицата, в който Железният човек беше „най-железен“. За това, което се очакваше от него, Робърт за мен се справи блестящо. Много приятно изненадан съм и от представянето на младия Спайдърмен – Том Холънд. Мисля, че това е Спайди, който неговите фенове много отдавна заслужаваха. И с кюстима и без костюма Том се справи чудесно и много се надявам отново да го видим в някой филм за човека – паяк. Другата приятна изненада идва от страна на Чадуик Боусман – Черната пантера. Запознатите с образа знаят, че историята около възникването му е доста трагична. Боусман го изигра чудесно от началото до края и смятам, че този филм с право може да се счита за неговия успешен дебют в голямото кино. От женските роли най-много харесах как игра Скарлет Йохансон – Черната вдовица. В нейното изпълнение се забелязваше оназ безпристрастност, онзи коректив, от който всички останали в екипа на Отмъстителите имат нужда. Мисля, че това си беше една от ключовите роли във филма. Себастиян Стан също се справи чудесно с ролята си на Бъки Барнс.
wsj iron mask
А тя изобщо не беше лесна тъй като когато един актьор е принуден да сменя за кратко време няколко лица е необходим талант, какъвто за мен Себ притежава. Всички останали се справиха страхотно със своите роли, но за мен това бяха така да се каже най-открояващите се лица. Много приятно изненадан останах и от появята на Ант мен. За малкото време, което имаше Пол Руд се справи много добре, веселейки всички с лафовете си по време на една от ключовите битки. В тази връзка бих искал да споделя и че ефектите във филма бяха на много високо ниво, да се надяваме, че този път практиката с вредните каскади е била максимално избегната, защото такива моменти определено имаше.
Доста фенове биха казали, че филмът не следва съвсем сюжетната линия на комикса, но за мен това не може да бъде аргумент в ущърб на продукцията. В този филм Марвел доказаха нещо много важно – че от всеки един комикс, дори и от по-тъжните може да стане много хубава екранизация, стига да бъдат взети предвид нагласите и интересите на зрителите. При еднаквото и равно уважаване на всички супергерои, без да бъде унижаван един за сметка на друг. В този аспект членовете на екипа на други комиксови продукции, излезли наскоро на екрана могат да си вземат поука. Може би това, което ми лиспваше във филма в по-голяма доза беше повече екранно време за Спайдърмен. Но пък това е добър повод да очакваме още от него. Иначе от политиката не можем да се отървем – и нея я има във филма, но пък поне не се натрапва и е направена така, че да насочва към сюжета.
В заключение, мога да кажа, че останах много доволен от филма. Той определено отговори на очакванията ми. Мога само да се надявам, че ще отговори и на вашите очаквания. Приятно гледане!

Ревюто е подготвено от д-р Искрен Иванов

Един коментар за Първият отмъстител: Войната на героите

  • Alexander  :

    гледах този филм и подобно на другия голям хит “Батман срещу Супермен”, също ми се стори доста слаб, макар да нямаше такова целенасочено унижение на дадени персонажи. Спайдър-мен беше попадение, Антмен бе забавен. Останалото бе сърдито, гадно и тегаво.

Оставете отговор