Пустинният дракон

5r8IKmy4I4gswqZqHSCal1adHi

Лятото е в разгара си, а с това горещо ревю ви отвеждам в пустинята Гоби, където се развива действието на днешното филмче. Пустинният дракон е творение на младия режисьор – дебютант Уан Янпенг и ни напомня жестоката истина колко свирепи и безмилостни могат да бъдат пустинните демони – тема, която неведнъж сме разисквали в „Цитаделата“. Уан майсторски комбинира идеята за „избраният“, който трябва да победи злите сили с онази древна и мистична природа на Азия, която е източник на мъдрост и познание.

Desert-Dragon-เทพมังกรทะเลทราย-2021-บรรยายไทย

В китайската история често се говори за парещия пясък на Гоби – великата пустиня, станала гробница на мнозина. Сред всички тези разкази особено място заема Градът на демоните – той се намира в сърцето на пустошта и се нарича така заради озъбените канари, чиито зловещи сенки оформят рога на зли духове. Макар и реален географски регион в провинция Синдзян, това е едно от най-слабо посещаваните места в Китай. В древност поданиците на Поднебесната империя са вярвали, че дълбоко в недрата на канарите дебнат духове на мрака, които примамват случайни пътници и поробват душите им с лъжливи обещания. И точно това се случва с дълги керван от разбойници, които виждаме уверени да крачат през пясъците на Гоби в началото на нашата историйка. Макар и смел, техният главатар не знае колко близко е гибелта им – той е обсебен от легендата, че в Града на демоните е заровено огромно богатство, което ще го направи по-велик от самия Император. Внезапно пясъците се срутват и разбойниците се озовават в огромно подземие, пълно със злато. Главатарят на кервана заповядва скъпоценностите да бъдат натоварени, но в момента, в който неговите спътници се докосват до съкровището, в пещерата се разнася нечовешки вой, който кара неканените гости да паднат на колене. Скоро те разбират, че са разбудили демонът на пустинята, който в китайската култура отговаря на името Пингу – зъл дух, материализиращ се като дърво, чиято цел е да унищожи хората и да хвърли света в хаос. В момента, в който демонът надига глава, великият учител на Небесния орден Кунву – Хуангфу Бенг събира своите ученици за да измислят план как да спрат древния враг.

Screen Shot 2022-06-05 at 11.43.58 PM

Ли Янджи е беден младеж, който е израснал на улицата, защото е роден сирак и не помни родителите си. Единственото му семейство са неговите приятели Лю Кайшан и Чан Лишен, с които забавляват минувачите за да получат по някой таел за ядене. Един ден, когато Ли се ядосва, той открива, че може да върши щуротии, за които не е и подозирал – да мести предмети, да изстрелва огън от ръцете си и да призовава вятъра. Тримата с Люк и Чан се решават да използват дарбата му за да печелят пари, но хората започват да се страхуват от тях и да ги отбягват. На едно от представленията си Ли дотолкова се вдъхновява, че почва да пуска гръмотевици, за което насъбралата се тълпа го обвинява в магьосничество. Точно тогава се появяват двама мистериозни гости, които му разкриват истината – младежът е далечен потомък на древен род, а във вените му тече кръвта на ловец на демони.

Screen Shot 2022-06-05 at 11.34.54 PM

Дзян Хуангфу е шампионът на Небесния орден Кунву и дясната ръка на великият учител Хуангфу Бенг. Когато разбира, че Пингу е напуснал леговището си в Гоби, Дзян е изпратен с мисията да разплете интригата. Когато Кунву пристигат в Града на демоните обаче става ясно, че е закъснял. Злият дух е станал толкова силен, че единствено потомък на династията Тианшан би имал шанс срещу него. Когато разбира това, Дзян получава за задача да издири отдавна изгубената кръвна линия на династията за да се изправят заедно срещу демона.

Screen Shot 2022-06-05 at 11.40.31 PM

Господарят Баюн е върховният жрец на демона Пингу, който се прикрива под благия вид на достолепен благородник. Баюн е продал душата си на злите сили, примамвайки в своята резиденция гости с обещанието да ги приюти. Когато нищо неподозиращите жертви заспивали, Баюн ги нападал, изяждал и хвърлял душите им в магическия си кладенец. Дълбоката яма служела като портал към измерението на демоните, които улавяли душите и ги вграждали в дървото, от което един ден трябвало да се пробуди злият дух.

Screen Shot 2022-06-05 at 11.44.41 PM

Филмчето е невероятно, защото действието се развива бързо, героите са закачливи и не преиграват, а последната битка е особено епична без да е пресолена. Драматичните моменти не дразнят изобщо, защото поставени под маската на неповторимия азиатски хумор, а връзката с реалността вдъхновява най-много от всичко. Страхотна продукция, която е подходяща точно за този годишен сезон и която горещо препоръчвам.

Ревю на д-р Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор