Противоречиви реакции около тазгодишното издание на НФН

logo-citadelata-red_zpsa385c437
Съвсем отскоро в Интернет започна набирането на номинации за Националните фантастични награди, инициатива, която стартира официално преди година и на практика преди две, когато процесът по номинирането на кандидати за награда “Еврокон” послужи за вдъхновение на инициатива, която цели да отличи български писатели и на национално ниво. Сайтът, в който хората могат да се регистрират, за да номинират или гласуват е ТУК, а сред организаторите личат имената на 16 фантастични общности, сред които Човешката библиотека, SciFi.BG и клуб “Иван Ефремов”.
Както и през предишната година, когато “Цитаделата” се изтегли от участие, така и в тази обаче инициативата не бе приета еднозначно. Явор Цанев, издател на колекция “Дракус”, сподели на своя профил в социалната мрежа “Фейсбук”, че има нередности по категориите и правилата за гласуване ще ограничат участието до по-тесен кръг читатели. Към неговото мнение се присъединиха още Бранимир Събев, председател на хорър клуб “Лазарус” и писатели като Сибин Майналовски и Елена Павлова.
През последните години се опитвам да направя така, че фентъзи клуб “Цитаделата” да поддържа добри отношения с различни клубове и групи, посветени на фантастиката, фентъзито и хоръра, за разлика от първите години на съществуването ни, когато си признавам, че бях доста конфронтативен. На този етап позицията ми е, че не мога да се противопоставя на организирането на НФН, което е право на 16-те общности, участвали в него, като в същото време обаче няма как да остана сляп и глух за забележките, посочени от Явор Цанев и Бранимир Събев, нито да игнорирам собствените си негативни преживявания около НФН и българските номинации за “Еврокон” в миналото. Поради тази причина не бих искал нито в лично качество на автор и преводач, нито с клуба и сайт “Цитаделата” да участвам в състезанието за номинации и награди. Разбира се, аз се радвам и гордея с победите и добрите си класирания в категориите преди две години, но и заради това не смятам, че имам какво повече да доказвам и не се блазня от допълнително участие. В същото време аз самият съм организатор на годишните награди на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър и поради сходството в наименованията, бих искал да избегна асоциирането ни с тази инициатива, за да няма объркване сред нашите читатели. И накрая, но не и по значение, след последните събития около наградите “Хюго”, където избухна политически скандал между автори, използващи книгите си за пропагандата на крайнолеви или крайнодесни идеи, както и заради премахването на бюста, почитащ Х.Ф. Лъвкрафт на Световните фентъзи награди, аз не се чувствам като част от субкултурата на т.нар. литературни фантастични призове, към които НФН се числят по линия на номинирането за “Еврокон”.
В заключение искам да кажа, че аз напълно разбирам трудностите при организацията на дадени награди и съм наясно с това, че е абсолютно невъзможно да се създаде унифицирани правила, от които всички да са щастливи. Точно поради това смятам, че именно заради бъдещото разбирателство между отделни клубове, общности и автори понякога е по-добре те да вървят по различен път.

Тагове:  

Един коментар за Противоречиви реакции около тазгодишното издание на НФН

  • Кал  :

    Сашо, благодарим за разгласата!

    И за организационното разбиране. 🙂

    А за дреболиите (като какво е общото между наградите на European Science Fiction Society и „Хюго“) ще се дърляме на живо… 😀

Оставете отговор