Промени в работата на фентъзи клуб “Цитаделата”

logo-citadelata-red_zpsa385c437
Лятото отмина и есента дойде с характерните за нея застудяване и дъждове. С това изниква въпросът за подновяването на работата на нашия фентъзи клуб, къде ще приемаме нашите фенове, дали ще има нови големи срещи и премиери на книги. Новата година ни предлага някои предизвикателства и излизане от рутината, като се надяваме това да ни направи по-силни отпреди.
На първо място, в края на отминалата учебна година, се наложи да напуснем познатото и обичано от всички ни читалище “Средец” /бивше “Лиляна Димитрова”/, където провеждахме нашите сбирки от 2003-та година. Бързам да уточня, че това не се дължи на конфликт с ръководството, тъй като запазихме прекрасни отношения с ръководството в лицето на Лилия Тошева, Иван Недялков, Нели Илиева и всички останали в културния дом. През последните година и половина обаче различните изисквания от столична община започнаха да се покачват, а в началото на лятото дойде и заповед от г-н Тодор Чобанов, че всички състави към читалището трябва да отстъпят името и логото си като запазена марка на общинския културен дом. Ние сме сигурни, че за това има причина, може би заради европейска директива и усвояване на фондове, но за мен е неприемливо да отстъпя авторското право върху името на нашия проект, за който работя от началото на 2003-та година като председател на Националния Клуб за Фентъзи и Хорър и автор, а по-късно и собственик на сайт “Цитаделата”. Нашите редовни фенове споделяха притесненията ми и ме подкрепиха в това решение и тук е моментът да благодаря на д-р Искрен Иванов, на Васил Мирчев-младши, на Цветан Николов, на Ивета и Милен Станиславови, на Петя Иванова, на Александър Горненски, Александър Рохас, Стефан Куюмджиев, Адриан Сотиров и на всички останали, които останаха с клуба и за летните месеци, когато нямаше проблем да се събираме на открито. Трябва да благодаря още на възможните решения, които ни предложиха Стефан Караманов и Ани Попова. И накрая, на писателя, издател и деец за фантастичното у нас Александър Султанов, с който вчера стигнахме принципно съгласие за една бъдеща обща дейност.
В крайна сметка стигнахме до извода, че официални събирания всяка седмица са свръхусилие при днешното забързано ежедневие. Това не означава, че няма да има такива сбирки, а просто, че ще се събираме за почерпка тук и там, където намерим за угодно. Нашето желание е обаче всеки месец да имаме събитие в Книжен Център Славейков – било като дискусия, лекция или представяне на нова книга. Моята амбиция, както и тази на г-н Султанов, е КЦ “Славейков” да се превърне в средище за фентъзи и фантастичните фенове, като той приканя и други клубове и организации да говорят с него за евентуално сътрудничество. Ако всичко е наред, първата ни официална лекция ще е още в края на този месец, като темата, точните дата и час ще бъдат разкрити по-късно. Тогава ще е и моментът всички онези от вас, които искат да се присъединят към клуба или пък да се завърнат в него, ако са отсъствали, да го сторят 🙂
Надяваме ме това ново начало на клуба да донесе успех, да приобщи нови приятели към нашата общност, да върне някои от старите и в същото време да потърсим мост към партньорство с други клубове. Благодаря ви предварително!

Оставете отговор