Пролетен фентъзи тест 2016

bee cup enhanced

Настъпи моментът, в който читателите на сайта могат да проверят до колко са чели новините и ревютата, публикувани в него 🙂
Това може да стане с тазгодишният пролетен фентъзи тест, който обхваща материалите, които публикуваме от началото на годината! Тестът включва въпроси от секциите “Книги”, “Филми”, “Комикси” и един от “Дуели”, така че се надявам да е предизвикателство за вас и в същото време да не е прекалено труден.
По-стари тестове на Цитаделата може да откриете ТУК, ТУК и ТУК, както и един съвсем древен ТАМ 😀
Желая ви успех!

the fog by james herbert1. Кой е изследователят, който се сблъсква с ужаса на Мъглата в романа “The Fog” от писателя Джеймс Хърбърт?
а) Холман
б) Бишъп
в) Халоран

2. Как е истинското име на Аякс, злодеят от филма „Дедпул“?
а) Смит
б) Уейд
в) Франсис

3. „Хилядата синове“ от Греъм Макнийл разказва тъжната история на примарх…
а) Фулгрим
б) Мортарион
в) Магнус Червения

zeta prime

4. Кой е тираничният Прайм, който управлява Кибертрон преди Оптимус в комиксите Autocracy?
а) Алфа Трайън
б) Зета Прайм
в) Вектор Прайм

5. Как се казва добрият индианец, който помага на ясновидеца Хари Ърскин в битките със злия жрец Мискемакус в поредицата “Маниту” на Греъм Мастертън?
а) Пеещата скала
б) Тихата стъпка
в) Димящото огледало

revenge of the manitou

6. На кой смъртен грях отговаря хомункулът крал Брадли от “Железният алхимик”?
а) алчност
б) гняв
в) гордост

7. Кой от Тримата пазители е отвличан от извънземни в разказа ми “Тримата пазители и тайната на луната”, излязъл в сборника “Мечове в космоса”?
а) Алкивиад
б) Звездин
в) Мракомет

8. Кой е режисьорът на филма “Боговете на Египет”?
а) Ридли Скот
б) Кристофър Нолан
в) Алекс Прояс

gods-egypt

9. Кой стар враг на Волтрон се завръща от миналото в комиксите From the Ashes?
а) крал Заркон
б) принц Лотор
в) вещицата Хагар

10. “Рук – разказът за най-древните люде” е написан от българския писател…
а) Змей Горянин
б) Елин Пелин
в) Ран Босилек

11. Когато Макс Енгел къса писмото си до дядо Коледа заради досадните си роднини, в Святата нощ вместо добрия старец пристига…
а) Чъки
б) Крампус
в) Фреди Крюгер

klinika v sredata na noshta

12. Какво искат вампирите от д-р Кимерия в книгата “Клиника в средата на нощта” от Димитър Цолов?
а) да им намери специална отрова срещу върколаците
б) да създаде чудовището на Франкенщайн наново
в) да убие свой пациент

13. Коя актриса от поредицата “Хари Потър” участва във филма “Човекът-сянка” на Стивън Сегал?
а) Ема Уотсън
б) Маги Смит
в) Имелда Стонтън

14. Главнияг герой в книгата “Градът на зверовете” от Исабел Алиенде се казва…
а) Александър Колд
б) Джейк Ренсъм
в) Томас Скинър

15.  Кой от противниците на Бъмбълби в Турнира за Герои и Злодеи му оказа най-голяма съпротива по пътя към титлата?
а) Терминатора
б) Магнус Чейс
в) Морати

bumblechoОтговорихте ли?
Сега е време да научите верните отговори!
1. а) Холман е главният герой в “The Fog“, който се опитва да спаси Англия от пагубното влияние на Мъглата. Бишъп и Халоран са герои от други книги на писателя Джеймс Хърбърт – “The Dark” и “Sepulchre“.
2. в) Истинското име на Аякс, разбира се, е Франсис, а Дедпул винаги му го напомня.
3. в) “A Thousand Sons” на Греъм Макнийл разказва как Магнус Червения, примарх на Хилядата синове, попада под влиянието на злия бог Тцеенч. Макнийл обаче е автор и на книгата за падението на Фулгрим, която носи името на поквареният от Слаанеш примарх.
Magnus_the_Red
4. б) Зета Прайм управлява с железен юмрук Кибертрон преди Орион Пакс да стане Оптимус Прайм. Жестокостта му е такава, че Пакс се чуди дали той не е точно толкова зъл, колкото и Мегатрон. За разлика от него, Алфа Трайън и Вектор Прайм имат изключително положителна роля в анимационните филми.
5. а) Джон Пеещата скала помага на Хари Ърскин в битките със злия жрец Мискемакус. Димящото огледало пък е прякор на зъл бог от митовете на южноамериканските индианци. Той няма пряка връзка с поредицата “Маниту” на Греъм Мастертън.
6. б) Крал Брадли от “Железният алхимик” е Гневът. Синът му Селим е гордостта, а алчността е негов враг, който по-късно се вселява в принц от далечния изток.
nape4atani
7. б) Звездин е отвличан от извънземни в третия от разказите за Тримата пазители, излязъл тази година в сборника “Мечове в космоса“.
8. в) Алекс Прояс е режисьор на филма “Боговете на Египет“. В неговата филмография влизат още заглавия като “Аз, роботът” и “Гарванът”.
9. в) Вещицата Хагар създава нови роботочудовища, които изпраща срещу Волтрон.
VoltronAshes02-Cov-A-Milne-a8610
10. а) Змей Горянин е автор на “Ру. Разказ за най-древните люде“, книга, която видя ново издание в колекцията “Дракус”.
11. б) Злият Крампус пристига за Коледа, за да накаже семейството, което не иска да оцени празника. Това става в едноименния филм на ужасите, излязъл в края на миналата година.
Чъки е злодей от филма “Детска игра”, а Фреди Крюгер – от “Кошмари на улица Елм”.
12. в) Вампирите от “Клиника в средата на нощта” искат от д-р Кимерия да убие свой пациент, млад и тежко ранен върколак.
seagal gun
13. в) Имелда Стонтън, изиграла ролята на Долорес Ъмбридж във филмите за Хари Потър, участва и във филма “Човекът сянка” на Стивън Сегал, където играе американски посланик.
14. а) Александър Колд е главният герой в трилогията на Исабел Алиенде, започнала с “Градът на зверовете“. Джейк Ренсъм е герой на Джеймс Ролинс, а Томас Скинър – на Стюарт Андерсън.
15. б) Магнус Чейс оказа сериозна съпротива на Бъмбълби, макар все пак да загуби. Трансформърът лесно победи Терминатора на бате Арни и кралицата на тъмните елфи Морати.
bee victory
А сега е време да проверите резултатите си от теста! Този път ранговете съм взаимствал от великолепния сборник “Избраникът” на Явор Цанев.
~ Под 5 верни отговора е резултат, който показва, че сте Пашкул. Това означава, че имате интерес към фентъзито, иначе нямаше да четете този сайт. За да се излюпи истинския фен обаче, има какво още да четете и гледате.
~ Между 5 и 10 отговора означава, че сте Избран. Жанрът вече ви е зарибил, няма накъде да ходите. За да постигнете по-висок резултат обаче, трябва да продължите да четете, да гледате, да се интересувате.
~ От 11 до 13 верни отговора стигате до нивото Ловец на бисери. Постигнал сте всичко като фен, сега само плувате във водите на жанра с надеждата да намерите неочаквани изненади.
~ 14 или 15 верни отговора показват, че сте Тъкач на мечти. Вие вече знаете всичко за фентъзито. Няма на какво да ви науча. Поздравления!

salute

Тагове:  

Оставете отговор