Пробуденият демон

q67K5_4f

Съвсем топло идва при вас следващото ревю, с което ще ви заведа отново в Азия за да ви разкажа за историята на Небесния турнир. Обикновено на такива турнири печелят храбри герои, които живеят за да служат на господарите си или сами стават такива след като убият злосторника. Но Пробуденият демон е хванал интересен мотив, който е някак си слабо застъпен в източните култури – покаянието. И пак, пречупен през лещите на даоизма, той е доста добре пресъздаден в китайското филмче, чието ревю пиша.

maxresdefault

В древните времена, когато учениците на Буда донесли неговите учения в Китай, върховният демон Утиан нападнал земното царство за да попречи на хората да се просветлят. И тогава Небесата изпратили своя най-силен войн – Кралят на маймуните да срази злосторника. Утиан бил сразен и неговата нетварна същност била завлечена обратно в небитието, но Кралят пожертвал безсмъртието си за да лиши демона от физическата му форма. Оттогава насам всяка година се провеждал Турнирът на Небесата, който прославял подвига на Краля, а победителят бил удостояван от Небесата с драгоценния дар на Дракона – изкуство, което го превръщало в безсмъртен войн. Пробуждайки Дракона в себе си, всеки победител ставал част от двора на Небесата и получавал за задача да охранява Ерланг Шанг – китайският бог на премъдростта, чието всевиждащо око крепи хармонията във Вселената. Един ден обаче мъдреците донесли на Ерланг смразяващо пророчество – че Утиан ще се завърне като обсеби шампионът на следващия Турнир.

WEJmAQH

Хонг Хайер, наричан в поредицата със символичния никнейм Червеното момче, е главният герой във филма. Прякорът му всъщност е подигравателен и го наричат така, защото е син на благородничка от джин. Израствайки в култиваторското изкуство, Хонг става почти непобедим, но след като започва да пилее силите си Небесата решава да го смирят. Те изпращат богинята Гоанин, която заключва магическите му умения и го инструктира, че ще ги получи обратно едва когато се научи да се контролира и извърши нещо достойно. Във филма, Хонг решава да се впусне в Турнира за да си получи силите обратно.

Screen Shot 2022-05-22 at 10.28.01 PM

Принц Нежа е дясната ръка на Ерланг Шанг и главен надзирател на Турнира. В даоизма, Нежа е нещо като ангел, който изпълнява волята на божествата. Тук образът е сходен, тъй като върху неговите плещи лежи цялата отговорност за провеждането на свещения турнир. Наричан „острието на Небесата“, Нежа е почти непобедим и има само една граница – той не може да убива. Ето защо, дори когато се бие той винаги влиза в ролята на пазител.

Screen Shot 2022-05-22 at 10.30.44 PM

Ерланг Шанг е организатор на свещения Турнир и крепител на хармонията между Ин и Ян. Когато научава за пророчеството от своя първосвещеник, Шанг дава на Нежа тайна мисия. Принцът я приема със свито сърце, защото ако я изпълни трябва да наруши свещеното обещание, което е дал на Небесата и това ще му коства силите. Убеден, че Утиан ще се всели в жесток и порочен човек, Шанг дори заповядва до Турнира да не бъдат допускани култиватори, които са съгрешавали тежко. Но по-късно това нареждане ще се обърне срещу него.

Screen Shot 2022-05-22 at 10.35.37 PM

Давам на филма висока оценка заради хубавите ефекти и заплетения сюжет. Допълнително достойнство на продукцията е, че не прави грешки при културно – религиозната интерпретация на образите, а слага всеки на мястото му. Хубаво е, че китайските режисьори вече правят филмите си не толкова претрупани с герои. Да се надяваме, че тази тенденция ще се задържи без тяхното кино да се поддава на вредните тенденции от последните години.

Ревю на д-р Искрен Иванов

Оставете отговор