Проблясък (Хиперкосмос #3)

Insight cover

Писателят Рей Гард направи фурор преди две години с излизането на “Генезис”, книга-игра, която изправи читателя срещу кошмар, подобен на филмите за Нещото и Пришълеца, а миналата година затвърди впечатленията си на добър автор на твърда фантастика с “Катарзис”, приключение в стила на “Робокоп” и “Дред”. Третата му книга “Проблясък” също напомня на фантастична класика, обаче няма да разкрия коя, за да не взема да направя голям спойлър 😉

“Проблясък” вкарва читателя в ролята на ловец на глави, който е получил ретроградна амнезия след преминаването си в космическа аномалия, която го оставя да се рее в космоса в близост до колония работници на астероид. За да спечелиш пари, с които да направиш ремонт на космическия кораб, ти отиваш на астероида с надеждата да си намериш работа и такава има точно като за теб. На колонията вилнее психопат, който убива без ред и без мотив. Трябва да откриеш кой е това и да го спреш, преди да е станало твърде късно…

“Проблясък” печели с приятния за четене стил на автора, атмосферата, която е изградил и заплетената мистерия, достойна за книга от Агата Кристи. Честно казано, първото нещо за което се сетих, когато започнах книгата е “Мементо” на Кристофър Нолан, макар там героят да има антероградна амнезия (проблем със запаметяването, а не толкова със спомени за миналото), но тук врътката е по-друга и според мен вдъхновена от друг филм. Играта също е и по-трудна от предишните две части, тъй като дори да играете God-mode, ще рече без да си следите статистиките, шансът да го докарате до под кривата круша не е малък.

Като недостатък на книгата мога да посоча, че за да постигне нивото й на трудност, Рей Гард я е направил лабиринт – ще рече, че се въртиш няколко пъти през едни и същи епизоди, за да откриеш верния път, похват, който е популярен още от времето на класиките “Битки Безброй!”, но на мен така и не ми хареса. Друг минус по мое мнение е това, че фантастичният елемент в конфликта не е така очебиен, както в “Генезис” и “Катарзис”, което, добавено към факта, че няма достатъчно екшън, намалява интензитета на историята.

Като цяло “Проблясък” е книга-игра за геймъри маниаци с вкус към научната фантастика и мистерията. Поздравявам Сдружение “Книги-игри”, че са я издали и очаквам нови приключения, излизащи с логото на тяхното издателство.

Тагове:  

Оставете отговор