Принцът с бензин вместо синя кръв

ferdinand-habsburg

Един от най-харизматичните и интересни състезатели на нашето съвремие е Фердинанд фон Хабсбург, престолонаследникът на фамилията, някога управлявала Австро-Унгарската империя. За разлика от повечето аристократи, които живеят встрани от светлината на прожекторите, Фердинанд или Ферди, както го наричат феновете, е избрал пътя на високите скорости и днес се състезава в състезанията за издръжливост, включително и легендарния маратон за 24-те часа на Льо Ман. Поради това и за него казват, че има бензин вместо синя кръв в жилите си.

Хабсбург е роден на 21-ви юни 1997-ма година в Залцбург, Австрия, а родителите са Карл и Франческа. Негов дядо по бащина линия е Ото фон Хабсбург, последният кронпринц на Империята. Затова и неформално той е наричан арххерцог, макар днес Австрия да е република, а Унгария – отделна държава.

ferdy driving

Малкият Фердинанд започва да се състезава сравнително късно, като тийнейджър, при това за огромно неудоволствие на именития си дядо. През 2014-та той се пробва в състезания с болиди, ставайки пилот във Формула Рено. Година по-късно той се мести в новозеландските серии на “Тойота”, а още една година след това печели и първата си победа в автомобилно състезание. Ферди успява да спечели и два кръга от първенството “Евроформула”, а през 2017-та стига до Формула 3, като там успява да спечели състезанието на легендарното белгийско трасе Спа. Най-популярното състезание на Хабсбург обаче е по улиците на китайския град Макау, където надеждата му за победа се изпарява след удар с конкурента Сете Камара, от който се облагодетелства англичанинът Дан Тиктум. Това явно се отразява зле на принца, тъй като следващия му сезон е слаб.

През 2019-та Ферди се мести в престижния германски туристически шампионат ДТМ, където кара за “Астън Мартин” и два пъти влиза в зоната на точките. През 2020-та той се прехвърля на “Ауди” и на пистата “Золдер” успява да се качи на почетната стълбица. Хабсбург побеждава и съотборниците си в екипа. Може би от по-голямо значение обаче е че същата година той се спуска за пръв път в легендарното състезание “24 часа на Льо Ман”, като макар да не блести с представянето си, от там започват и истинските му успехи в моторните спортове.

ferdy asia

Ферди започва ударно сезона, като печели титлата в Азиатските серии Льо Ман, минишампионат, който поддържа нивото на пилотите в зимната пауза. Това той прави, като печели две победи в екип с китаеца Ифей Йе и сънародника си Рене Биндер. В същото време той започва да се състезава и в Европейските Серии Льо Ман, както и в Световния шампионат за издръжливост. И в трите серии Хабсбург кара прототип от клас LMP2 – най-високият в континенталните първенства и втори по сила в световното (след “Хиперкар”).

През месец юни Фердинанд печели състезанието си в класа на 24-те часа на Льо Ман, като кара за отбора на WRT. В края на годината той става и световен шампион, постигайки целта, която си е поставил в началото на кариерата си, а именно да спечели титла на планетата. През тази година той кара отново в световния шампионат за издръжливост WEC и европейските серии ELMS, където води в класирането за отбора на PREMA. Ако кампанията на Ферди отново му донесе титла, той би станал интересен пилот за набиращия популярност клас “Хиперкар”, а това би му позволила да се бори за победа на Льо Ман и световна титла в генералното класиране на WEC – нещо, което вече би записало името му в историята. На 25 години, той все още е достатъчно млад, за да си извоюва място в пантеона на големите шампиони в моторните спортове.

ferdy prema

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор