Приключенията на Найден Намерения

nayden namerenia
“Приключенията на Найден Намерения” е книга #11 от колекцията с българска фантастика на “Дракус”, а нейн автор е врачанският писател Димитър Цолов. Това е фентъзи история от най-мрачните времена на българската история, вековете на османското владичество. В нея ще намерите змейове, хали, върколаци и магии, а всичко това е написано с вкусния, неповторим стил на старата българска литература. Аз лично израснах с преразказите на народни приказки от Ангел Каралийчев, който до ден днешен имам за любим автор. Как биха звучали приказките на Каралийчев за пораснали деца ще разберете, ако си закупите “Приключенията на Найден Намерения”.
Найден е високо, снажно момче, прочуло се надлъж и шир като непобедим борец и майстор в разрешаването на това, което днес бихме нарекли криминални случаи. Според мълвата, той е син на самодива и действително притежава някои необикновени умения – красива жена му се явява насън с напътствия, гущери и змии му говорят и дори са готови да помогнат в критични ситуации. Началото на книгата среща Найден със зловеща и необяснима загадка – строителят на нова чешма е изчезнал, дъщерята на поръчалия я кнез е починала от странна болест, а самата чешма е обрасла в бурени и се е превърнала в мочурище, сякаш пропито и обсебено от зли сили. Найден отива в къщата на стария кнез и започва да разследва случая, който ще го сблъска с изключително черна магия и ще постави както силите, така и ума му на изпитание.
Подир тази история книгата, която е разделена на три части, продължава с епичен сблъсък между млад змей и зловеща хала, в който Найден се намесва сякаш инстинктивно. С това си решение юнакът ще разкрие истината за произхода на своите необикновени способности и ще открие цял един нов свят.
Финалното и най-интересно приключение на Найден ще го изправи срещу убиеца на баща му, бей, толкова зъл, че си е спечелил прозвището Шейтан ага. В битката си с този кръвожаден владетел юнакът обаче отново ще се сблъска с омерзителните сили на незримото, тъй като беят не е обикновен човек, а е обсебен от изключително зла и опасна сила…
Димитър Цолов ме развесели със стихотворенията на “Пияният бард” и впечатли с епичната “Клиника в средата на нощта“, но именно “Приключенията на Найден Намерения” е книгата, която ме очарова. Противно на мнозина, които не обичат езика на старите български автори като споменатия Каралийчев, Вазов, Йовков или Елин Пелин, аз го обожавам – за мен той е като дъхаво, вкусно червено вино. Такъв е и езикът на Димитър Цолов в тази книга – думите, изразите, изказът на текста ме връщат към детските спомени за голямата наша литература, но добавят в нея любимия полъх на фантастичното и зловещото, духът на фентъзито и ужаса. Крайният резултат е една необичайно интересна книга, която хем нямах търпение да прочета и в същото време исках да се насладя на всяка от историите в нея, без да избързвам. Тя съчетава романтиката на българското минало с магията на фантастичния жанр и това я прави задължителна.
На края на ревюто искам да похваля и издателя на книгата, Явор Цанев. Когато той сподели мечтата си за колекция български фантастични книги, които да наследят легендарната “Галактика”, това ми се стори невъзможна задача. Но ето, че с помощта на автори като Димитър Цолов, Сибин Майналовски, Донко Найденов и със собствените му авторски текстове, “Дракус” се превърна в точно такава поредица, книги, за които знаеш, че си струват парите и гарантират приятно и смислено изкарано време.
Такъв е случаят и с “Приключенията на Найден Намерения”. Можете да закупите книгата, като намерите автора или издателя във Фейсбук. Направете го!

Оставете отговор