Призрачния Ездач

Призрачния Ездач

 

Author: Lord Razaell
Date: 17.03.2007

GhostRiderEv1L!.bmp
Няма две мнения, че филмовите адаптации по комикси са повече от плачевни. В последните години наизлязоха купища заглавия, които ме накараха да намразя любимите си супергерой на които съм се възхищавал в моето детство. Разабира се, имаше и добри попадения като първия “Super Man” и дори “X-men”. Но те бяха просто едни добри холивудски продукции, с които един обикновен фен като мен може да запълни времето си докато чака “Епизод 3” например.
И така адаптации по комиксови герой като “Fantastic 4” и “Daredevil” излизаха по кината, печелеха някви прилични приходи, други пък гръмогласно се проваляха в бокс офиса.Докато не се появиха “Отмъщението на ситите”, които успя да зарови всички фантастични (че и не само) филми в дън земя. Ситуацията с комиксовите филми стана плачевна. Появиха се няколко оригинални заглавия като “Sin City”. Филм, който въпреки любопитния похват с който е заснет, не ме впечатли с абсолютно нищо. Имаше нов “Супермен”, който не беше чак толкова лош колкото го изкарва критиката, но все пак далеч не беше нещо, което да ти вземе дъха и ума.
Напълно отчаян се зарекох никога повече да не гледам филм по комикс. Когато преди два месеца чух, че съвсем скоро ще излиза “Ghost Rider ”поредният филм по комикс на Марвел си казах “О, боже”. Малко след това разбрах, че в главната роля ще бъде Никълъс Кейдж. Не бях чел комиксите на Марвел за този супергерой. Дори не знаех историята. Единственото, което знаех беше че става дума за рокер, който язди мотор обгърнат в пламъци. Рекох си, че е интересна концепцията, освен това Никалъс Кейдж в ролята на нестереотипен супергерой… Прежалих се, изгледах трейлъра и останах с отворено чене…
Месец по-късно филма излиза и ето ви малко позакъсняло ревю в Цитаделата. Не съм цел кинокритики относно филми. Не съм следял оценката в Rotten Tomates и IMDB. Но по мое мнение “Призрачен Ездач” е един страхотен филм, който успява да измъкне жанра (на филми по комикси) от дъното.
“Призрачен ездач” не е традиционен филм за супергерой. Призрачният ездач е персонаж, който е много различен като концептуална идея от останалите супергерой. Неговата история и визия принуждават режисурата и сценария да бъдат по-различни и по-интересни от тези на типичните супергерой загърнали се в плащове и латексови костюми.
Повече за сюжета, който за съжаление май няма да е много точен и изчерпателен. Целта е да ви накарам да гледате филма, защото си заслужава.. Джони Блейз е млад каскадьор моторджия, който когато разбира че неговият партньор и баща е болен от рак сключва пакт с демона Мефистофел. Джони продава душата си на дявола за здравето на своя баща. Но дявола го измамва и Бартън (бащата на Джони) загива по времена каскада в цирка. Джони напуска за винаги градът, цирка, приятелите и любимата си Роксана. Годино по-късно Джони Блейз вече е известен моторист каскадьор, който от град на град поставя все по-големи рекорди. Съдбата отново го среща с Роксана и… Мефистофел. Демонът превръща Джони в Призрачен Ездач. През деня Джони е напълно нормален, но падне ли мрак в присъствието на злото Ездачът обладава Джони Блейз и той се превръща в непобедима бойна машина. Сега той ще трябва да се разправи със синът на Мефистотел, който със своята банда от демони се опитва да вземе властта на баща си. Освен това Джони, ще трябва да намари начин да се освободи от договора, който го обвързва с Мефистотел. В ролята на Мефи между другото е Питър Фонда.
Разбира се, има какво още да се каже, но както споменах целта ми е да ви подтикна да гледате филма. Режисурата е пипната, саундтрака кърти. Най-силното нещо обаче в целия филм според мен е сценария. Въпреки че сюжета е базиран на комикс филма ми се стори като някаква модерна интерпретация на “Фауст”.
Каквото и да ви говорят за “Призрачен Ездач” за мен това е филма, който заедно с “300” успява да спаси филмите по комикси. Съветвам ви поне за момент да игнорирате хорското мнение и да отделите от времето си за този ЯК филм.
ghost_rider.jpg

Оставете отговор