“Престъпленията на Гриндевалд” раздели фенове и критика

crimes of grindlewald1

“Престъпленията на Гриндевалд”, вторият филм от поредицата “Фантастични животни” и общо десети за света на “Хари Потър”, вече имаше своите премиери по света и у нас, а както може да очаквате, на тях са присъствали представители на професионалната кинокритика, както и най-запалените фенове на Дж.К. Роулинг. Отзивите им за новата лента на режисьора Дейвид Йейтс обаче са повече от противоречиви и не дават ясна картина за оценката на филма. Това може да се види ясно от ревютата в престижния сайт IMDB, където възторжени отзиви като “Най-после малко магия!”, “Абсолютно смайващ”, “Епичен”, “Перфектен” и “Един от най-добрите ХП филми” се редуват с киселинна критика като “Къде е сюжетът?”, “Разочарование”, “Срам за вълшебния свят на Дж.К. Роулинг” и дори “Никога не съм изпитвал такова разочарование”. Подобна е ситуацията и в България, където получихме отзив “Супер изживяване” от нашата читателка Мартина Даскалова, но може би най-големият фен у нас Михаил Костов пише “определено не беше каквото очаквахме“.

Отзивите от феновете този път се припокриват с мнението на критиците. В сайта “Развалени домати”, където се прави средна оценка на професионалните ревюта в САЩ, “Престъпленията на Гриндевалд” събират 52% одобрение, което е най-ниското за филм на Хари Потър. За сравнение първия филм от поредицата за Нют Скамандър имаше 74%, което пак беше по-лошо и от най-слабо оценената адаптация на оригиналните книги, “Хари Потър и Орденът на Феникса”, спечелил 77%. Върхът на поредицата пък е втората част на “Хари Потър и Даровете на смъртта”, имаща смазващите 96% одобрение. От екипа на сайта подочухме, че картината на служебната прожекция в България не е била много по-различна, като е имало хора, тръгнали си по средата на филма и дори такива, унесли се в дрямка от скука.

Какво обаче във филма предизвиква такива полярни реакции? Сред плюсовете му безспорно са звездния кастинг, великолепните специални ефекти и множеството намигвания към оригиналната поредица за Хари. Минусите обаче са в множеството странични сюжети, които удавят основната история, някои несъответствия спрямо вече утвърдени факти за вълшебния свят на Дж.К. Роулинг и раздутото времетраене, което е от над два часа, без да има причина за това. Не помага и фактът, че зрителите са разделени около звездите на филма. Докато част от тях, включително прословутите “борци за социална правда”, харесват образа на Нют Скамандър заради това, че разчупва стереотипите на наричаната от тях “токсична” маскулинност, други намират образа на известния актьор Еди Редмейн за “лишен от чар”. Точно обратно е разделението относно Джони Деп – киноманите смятат, че той се е справил с образа на Гриндевалд по начин, който го прави по-плашещ от лорд Волдемор, докато феминистките са гневни, че изобщо е нает във филма предвид скандалите с бившата му жена.

Всичко това води до типичното за много поредици през последните години разделение на фендъма. Преди да се правят прибързани изводи, разбира се ще трябва да се изчака бокс-офиса на филма и последвалите реакции от по-безпристрастни зрители, но мнозина наблюдатели вече смятат, че Роулинг попада в познатото блато, погълнало много творци, а именно прелюдията. Публична тайна е, че Епизоди І, ІІ и ІІІ на “Междузвездни войни” си спечелиха много хейт, което принуди Джордж Лукас да продаде поредицата на “Дисни”, които направиха още по-спорни откъм драматургични качества филми. Подобна бе съдбата и на филмите за “Хобит” на Питър Джаксън, не успели да спечелят всички фенове на “Властелинът на пръстените”, а най-драстичен е примера на Ридли Скот, който според мнозина е съсипал историята за Пришълеца с “Прометей” и “Завет”.

В Цитаделата обаче никога не сме се водели нито от мненията на критици, нито дори от тези на други фенове или пък приходите от бокс-офиса. Случвало се е да харесаме филми, които допадат само на нас, да защитим обругавани проекти или обратно, да не харесаме нещо, което яростно се промотира като супер качествено. Затова се надяваме в скоро време да ви предложим наше ревю на “Престъпленията на Гриндевалд”, което ще отрази искрената гледна точка на рецензента на филма, като ще се постараем тя да не е повлияна от чуждото мнение. Дотогава пък вие може да следите сайта за още новини, свързани със световете на фантастиката и фентъзито!

Оставете отговор