През 9 земи: Отвъд предела на хубавото изкарване

prez 9 zemi schedule

За втора поредна година от фентъзи клуб “Цитаделата” имахме възможността да посетим фестивала “През 9 земи”. Изданието за 2023-та бе озаглавено “Предели неясни” и до него ни откара отново основателят на сайта ни Васил Мирчев-младши. На борда на неговия страхотен “Мицубиши Лансър” се качихме аз, доц. Искрен Иванов и Петя Иванова, а отделно с автобуса към нашата компания се присъедини и писателят на ужаси Донко Найденов. В действителност обаче събитието събираше фенове от цяла България, което означава, че всички бяхме малко или много приятели и съмишленици.

Пътят ни на отиване беше доста лек, въпреки малко натовареният поради ремонти трафик, тъй като Васил е много спокоен шофьор. Така в късния следобед пристигнахме навреме за да се регистрираме, а там вече освен организаторите ни чакаха и култови за фендъма имена като легендарния Юри Илков, възстановил се от инсулт, за да бъде на линия, настоящият председател на клуб “Иван Ефремов” Дилян Благов, преводачът и фен от пловдивския клуб “Соларис” Иван Иванов. Поговорихме си, записахме се за нощувки и ресторант, а после си направихме и разходка. Първата вечер Васко попадна на още един свой приятел на име Драгни и заедно с него играхме карти по света на Ктхулу, създаден от Хауърд Лъвкрафт. Трудничка игра, която обаче бе доминирана от Петя, взела хеттрик от победи.

9 lands china

Вторият ден беше същинското начало на фестивала, изпълнен с атрактивни лекции на разнообразни теми. Ако трябва да съм честен, разреждахме ги с разходки и бирички до беседката на близкото езеро, но доколкото знам и от организаторите, такава е идеята. Все пак с интерес посетих лекцията, посветена на китайската митология от Стефан Русинов, в която научих за интересни същества от преданията на Поднебесната империя, а вечерта останах във възторг от прожекцията на филма “Нощта на живите мъртви”, представен от Благой Иванов. Събота на събитието пристигнаха и още наши приятели като Бранимир Събев, председател на хорър клуб “Лазарус”, Галя Костова от клуба за препрочитане на Хари Потър и още много фенове. Вечерта беше повече от весела, тъй като щедро поръчвахме спиртни напитки и с Донко и Петя си разказвахме истории от екзотични държави. Васил обаче се включи във фантастичен куиз и тимът му записа победа, нещо, което той самият призна, че не е очаквал.

9 lands tsvety

Третият ден реших да остана малко по-трезв и може би поради това посетих повече лекции. Много добро впечатление ми направи Хараламби Марков, спрял се на лиминалните пространства в хорър жанра, както и Цветина Цолова, чиято лекция за писането дойде в точния за мен момент, тъй като имах нужда да чуя някои от съветите й за справяне най-вече с чисто психическото напрежение от написването на голям текст. Без обаче да засягам някой бих казал, че най-силната дискусия бе на писателя Николай Теллалов. Без ни най-малко да личи на какъв стрес бе подложен последните седмици поради истеричните атаки на подведени от злонамерени лица родители, той направи блестящо представяне на изкуствените интелекти и по какъв начин вижда развитието им. За всички присъстващи това бе много впечатляващо и породи интересeн разговор, в който участвахме няколко поколения фенове на роботите.

9 lands tellalov

Последният ден винаги е малко тъжен, защото събитието завършва, като тук е моментът да поздравя Стефан Караманов, Антония Дончева и целия екип на “Другият замък”, отговорен за фестивала. Българският фендъм по правило е съставен от много ярки индивидуалности, понякога с абразивни характери, така че събирането му не е никак лесна работа, а доброто прекарване след това по принцип невинаги е гарантирано. Те обаче са направили нещо специално, което според мен докосна всички присъстващи и прави фендъма по-единен. Иначе преди официалното закриване имаше култов търг на фантастични книги с участието на Генерала Юри Илков, Бранимир Събев и Искрен Зайрянов, един от най-активните фенове на жанра у нас, както и на още един господин, който нямам удоволствието да познавам, но привлече вниманието ми с книга за НЛО. Тя бе едната от двете ми придобивки на търга, а другата – “Мизъри” на Стивън Кинг. Като послепис на всичко пък дойде добрата новина от Дилян Благов, че септември ще има “Булгакон” в Пловдив, което би било още една възможност фендъмът да се събере.

Накрая остана пътят за навръщане, като трябва да призная, че бяхме малко уморени, но Васко отново бе безпогрешен като шофьор и ни преведе със своето “Мицубиши” през безумните ремонти, обхванали Стара Загора. Преди да се приберем обратно в София спряхме и на прословутия водопад покрай Копривщица, красиво място, заслужаващо няколко минути почивка.

И така, ето че и това събитие вече е в историята. Надяваме се то да има още много издания, а ние – възможност да ги посещаваме. Ежедневието е най-големият враг на фентъзито, а неговата сивота, съчетана с постоянния стрес, генериран от новините за войни, пандемии и политически интриги, подлага на изпитание психиката и на най-големите фенове. Затова събития като “През 9 земи” са много необходими, така че да успеем малко да презаредим. Тази година определено успяхме.

prez 9 zemi

Статия на Александър Драганов

Оставете отговор