Прегръдката на снежното чудовище /Goosebumps/

pasadena

“Прегръдката на снежното чудовище” /”The Abominable Snowman of Pasadena”/ е една от най-популярните книги в поредицата “Goosebumps” на Р.Л. Стайн и може би най-добрата, която аз съм чел от автора до момента.

Джордан и Никол са деца на фотограф, които никога през живота си не са виждали сняг. Те живеят в Пасадена, един от най-горещите градове на Калифорния, където винаги е топло и грее слънце. Никол е повече зубрачка, а Джордан майтапчия, но и двамата си мечтаят някой ден да могат да се целят със снежни топки! Шансът идва когато баща им получава поръчка да заснеме отвратителния снежен човек Йети, за който местни хора твърдят, че живее в Аляска. Фотографът е скептичен, но решава да вземе децата си на приключение. Още при пристигането си обаче местният водач Артър предупреждава, че снежната пустош не е място за деца – а отвратителният снежен човек е истински… и смъртоносен.

Тези от вас, които следят сайта отдавна може би са забелязали, че изпитвам слабост към истории, разказани в ледената пустош и “Прегръдката на снежното чудовище” не е изключение от правилото. Книжката е отлично разказана, стегнато, но достатъчно добре, за да създаде атмосферата на почти вечния студ, който цари в Аляска, като в същото време се усеща и приключенската тръпка от търсенето на чудовището. Хлапетата са готини и добре представени, а водачът изпълнява клишираната, но задължителна роля на мрачния местен, който носи предупреждения, в които никой не вярва. Развръзката обаче е различна от очакваното и демонстрира уменията на Р.Л. Стайн като цар на обратите. Затова и оценката за книгата ми е “Отличен”!

Тагове:  

Оставете отговор