Превъплъщението на Караг (Деца на гората #1)

karag

Нищо не може да се сравни с удоволствието да намериш книга, писана точно като за теб (дори да си, както в случая, извън целевата аудитория). Точно това се случи с мен миналата седмица, когато намерих на Пролетния базар тийнейджърското фентъзи “Превъплъщението на Караг”, първа част от поредицата “Деца на гората” от немската писателка Катя Брандис. Идеята, сюжетът, реализацията – точно такова нещо ми се четеше от месеци наред, ама не можех да го намеря.

Караг е превъплъщенец – младо момче, което може да се превръща в пума. Той се крие със семейството си в планината, тъй като родителите му са избрали да са надалеч от хората. На Караг този живот му омръзва и решава да слезе сред човеците с твърдението си, че е обикновено момче, изгубило паметта си. Планът му е успешен и той бива настанен в приемно семейство, но се оказва, че да е сред тях не му понася особено. Тогава обаче идва поканата за специално училище, направено за деца като него – умеещи да се превръщат в животни. Там Караг ще открие нови приятели, ще разбере повече за себе си… но и ще стане част от опасния път на мъж с неговото умение, избрал пътя на отмъщението!

Причината да бъда толкова очарован от тази книга е, че хем ми се четеше нещо с големи котки а ла “Цар Лъв”, хем история за израстването в духа на “Хари Потър”, така че може да си представите колко доволен бях от тази книга. Стилът на Катя Брандис в превода на Евелина Банева е увлекателен, героите й страхотни, приключенията им вълнуващи и забавни. Авторката обаче точно като Роулинг загатва развитието на по-голям сюжет, като за разлика от нея обаче дава перфектна мотивация за бъдещия си злодей. Добри думи заслужава и изданието на книгата, което е разкошно, с твърди корици, удобен за четене шрифт и хубава хартия – поздравленията тук са за “Архипелаг” и “Златното пате”, стоящи зад излизането на този роман у нас.

“Превъплъщението на Караг” е разкошно младежко фентъзи и вече нямам търпение за втората част!

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  , ,

Оставете отговор