Почина Тери Гудкайнд – кралят на фентъзи

Terry-Goodkind

Писателят Тери Гудкайнд, наричан “Кралят на фентъзи”, е починал на 72 години. Новината бе съобщена от агента и семейството му в социалната мрежа “Фейсбук” и разтърси много фенове на жанра, израснали с книгите му. Авторът си е отишъл сутринта на 17-ти септември.

Тери Гудкайнд започва да пише фентъзи през 90-те, като постига световна популярност с епичната си серия “Мечът на Истината”, разказваща историята на Ричард, на пръв поглед обикновен младеж, влюбил се в красивата и смъртоносна Майка Изповедник Калан. Книгите за техните приключения са продали общо 25 милиона бройки по света и бяха адаптирани в телевизионния сериал “Легенда за Търсача”.

wizard first rule

Като писател, Гудкайнд бе силно повлиян от философката Айн Ранд, която нарича свой любим автор и най-големият мислител на света от Аристотел насам. Той бе известен с безкомпромисната си позиция в подкрепа на родината си САЩ и непримирима опозиция на тероризма, която го правеше остро политнекоректен. В свободното си време той обичаше да се състезава с прототип, подготвен от английската фирма “Радикал” и имаше свой собствен отбор “Рал Рейсинг”.

Когато открих Тери Гудкайнд като тийнейджър, бях втрещен от неговата откровеност като автор, тъй като той бе известен с експлицитните сцени на секс и насилие. Въпреки това изкарах много страхотни часове с книгите му, които изобилстваха от кървави битки и опустошителни магии, като сред любимите ми негови заглавия са “Първото правило на магьосника”, “Камъкът на сълзите” и “Кръвта на братството”, които започнаха поредицата “Мечът на истината”, а за най-хубава негова книга считам “Вярата на прокудения”, емоционален философски роман, в който Ричард показва надмощието на красивия и свободен индивид над ролята на колективизма.

Поклон пред светлата памет на автора!

terry rahl racing

Оставете отговор