Починал е Енио Мориконе

Maestro Morricone

На 91 години е починал Енио Мориконе, един от най-великите композитори на филмова музика за всички времена. Мориконе бе най-известен с музиката си за уестърни, но е работил в най-различни жанрове, включително гангстерски филми и ужаси. Неговите мелодии са една от причините за успеха на спагети уестърните, с които италианския режисьор Серджо Леоне разчупва жанра, като го прави по-мрачен и реалистичен. Сред иконичните му теми е тази за Човека с хармониката, изигран от Чарлз Бронсън в “Имало едно време на Запад”, признат от фенове и критици за един от най-добрите филми, снимани някога:

Негова е и темата от “Добрият, лошият и злият” с легендата Клинт Истууд:

Негова е и пронизващата тема от филма “Професионалистът” с големия Жан-Пол Белмондо, разтърсваща шпионска драма от 1981-ва година:

Мориконе прави заедно с Джон Карпентър и саундтрака на страховития филм на ужасите “Нещото”, може би най-плашещата история за извънземно, правена някога:

За много български меломани обаче Мориконе ще бъде запомнен с уникалния саундтрак по италианския сериал за мафията “Октопод”, излъчван по националната телевизия:

Има и още много, много мелодии на този велик композитор, които си струва да чуете. Дълбок поклон пред светлата му памет!

Оставете отговор