Политкоректни простотии заляха фентъзи жанра

angry domus

“Не ме занимавайте с простотии”, беше казал веднъж бизнесменът Кирил Домусчиев, собственик на ФК “Лудогорец”, в отговор на въпрос от журналист за интригите в българския футбол. “Не ме занимавайте с простотии”, ми иде да възкликна и на мен, наблюдавайки някои от новините, свързани с фентъзи жанра. Но като автор на сайт задачата ми е да отразявам, а не да моделирам действителността, затова ето какви безумия прочетох през последните седмици:

“Хъфингтън Поуст”, издание, свързано с крайната политкоректна левица, съобщи миналия уикенд, че ролевите игри “Подземия и дракони” са расистки. Причината затова е, че описанията на орките, които са агресивни и мързеливи, вървят с расови стереотипи за афроамериканското население. По тая логика, пише изданието, расизмът се усещал още в Толкин. И ако “Властелинът на пръстените” е вече написан, за “Подземия и дракони” още не е късно да се вкара политическа коректност по линия на онеправданите орки.

Няколко дни по-късно дясното издание “Брайтбарт” би алармата, че леви интелектуалци са написали писмо как не трябва да има повече филми с бели мъже супергерои – трябва да останат само тези, отразяващи расовото и полово разнообразие. Черната пантера, Жената чудо, Спайдър-мен – но само ако е Майлс Моралес. Другото било потисническо, а образи като Батман се държали като расистката американска полиция.

“Върхът на сладоледа” обаче долетя вчера, когато два сайта за “Хари Потър” – мъгълнет и лийки каулдрон (нарочно ги пиша с малки букви и без хиперлинкове) се отрекоха публично от Дж.К. Роулинг. Причината е изказването й, че биологичният пол е реалност, заради което тя бе обявена за трансфобна. Преди тях, пасквил срещу нея в комунистическия сайт “Вокс” написа и Ажа Романо, авторка на скандални фенфикове, в които Хари Потър и Драко Малфой са любовници. И тя атакува авторката, на чиито гръб е паразитирала, за да защити транс феновете на поредицата, повечето от които никой не е виждал. Намесата на Романо е интересна, тъй като преди няколко години тя публикува статия, която бе почти възхвала на един от тези транс фенове – Анди Блейк, известен още и като Виктория Битър. Той е автор на фенфика Dumbledore’s Army and the Year of Darkness, книга за Невил, която се развива паралелно с “Хари Потър и Даровете на смъртта”. В това нямаше да има нищо осъдително, ако Блейк не беше направил секта около историята си с твърденията, че е екстрасенс и не убеждаваше млади и наивни фенове да напуснат семейството си и да се присъединят към него. Случай с такова момиче доведе и до скандал с приятеля й, завършил с убийство, но Блейк се измъкна между капките, независимо, че разследващи журналисти доказаха как той е правил същите неща под друго име и във фендъма на “Властелинът на пръстените”. Тогава обаче никой от тези “фен” сайтове на поредицата не предупреди затова колко опасен човек дебне почитателите на вълшебния свят, а сега Роулинг, от чиито ръце години наред ядоха бял хляб, им е крива затова, че отказва да мисли в политкоректните им догми.

Цялата тази атака срещу жанра, която тече в момента е част от истерията срещу нашата цивилизация, разпалена от така наречените “борци за социална правда”, които известният наш анализатор и специалист доцент Валентин Вацев наскоро разобличи като троцкисти – привърженици на Лев Троцки, един от най-злокобните съветски лидери в историята. Те искат да унищожат сега съществуващия ред и да наложат политкоректна диктатура, в която те имат думата кой има само права и кой задължения. Дали светът ще се размине с нов тоталитаризъм ще покаже времето, но докато имаме свобода, от нашия сайт ще се борим с тези детруктивни тенденции и ще подкрепяме любимите си фентъзита такива, каквито бяха, когато се влюбихме в тях, а не както искат да ги променят нео комунистите.

Оставете отговор