Племената на Европа

MV5BOGJlZjE2MjMtYzkwZi00MTdlLThhZTMtYmI4MjIyOTYzNWQ5XkEyXkFqcGdeQXVyMTkxNjUyNQ@@._V1_FMjpg_UX1000_

Скъпи приятели на Цитаделата, днес е време за ново ревю, което ще бъде посветено на постапокалиптичен сериал от немската школа, който носи геймърското име Племената на Европа. Открих продукцията докато си търсех нещо нестандартно за гледане и не съжалих. Това е още един достоен представител на европейското кино, дело на германеца Филип Кох, който е режисьор на още няколко подобни сериала. Но най-хубавото е, че историята е изцяло оригинална без да копира някоя книга или игра. В този смисъл дори бих я поставил над обичаната от мнозина поредица Игрите на Глада, която въпреки своите достойнства не бих сложил на едно ниво с Племената на Европа. Сериалът има доста дълбоки послания, които липсват в повечето холивудски продукции или пък са така представени, че се набиват на очи, което ги прави откровено казано трудни са гледане.

Screen Shot 2023-06-04 at 7.47.47 PM

Годината е 2039. Уморени от постоянната надпревара помежду си, САЩ и Северна Корея мобилизират кибервойските си и започват Трета световна война. В резултат на глобалния киберконфликт информационната инфраструктура на нашата планета е напълно унищожена, Интернет не функционира, а с него изчезва всякаква след от електроника. Човечеството се връща в Средновековието още преди да са паднали ядрените бомби. Хората се сриват обратно до общинско – племенния строй, а единственият континент, който успява да създаде някакви трайни организации на живот остава Европа. Три десетилетия по-късно, нашият континент вече се населява от три фракции – миролюбивите горски кланове, които искат спокоен живот без никой да ги закача, кошмарните Черни Гарвани, водени от своя луд предводител капитан Ивар и милитаристката организация на Червените, начело с генерал Камерън, който войниците му почтително наричат Вождът. И докато Гарваните и Червените спорят за това кой да обедини Континентът, горските кланове падат един по един под ударите на тази безмилостна война. Така започва и историята на нашите герои Киано, Лив и Елиа от клана на Оригините, които един ден решават да излязат на лов за вечеря. Но докато се целят в една сърна тримата чуват гръмотевица и от небето пада малък космически кораб, който се разбива в близката гора. По-късно Оригините успяват да спасят пилота и научават, че той е вестител на мистериозната раса на Атлантите, които решават да спрат човекоубийствената война в Европа като се намесят на страната на една от двете фракции. А единственият начин това да стане е, ако извънземните дадат обратно технологии на хората.

Screen Shot 2023-06-04 at 7.48.53 PM

Племената на Европа е добре замислена история, която ни представя нашият свят такъв, какъвто би бил ако хората решат да повторят лудостта на войната. За разлика от повечето сериали и филми, посветени на тази тема обаче, този има и едно много важно послание – че докато движещият мотив е властта, а не свободата човечеството никога няма да може да се отърве напълно от опасността да се самоунищожи. Макар и леко скандален на моменти, сериалът е хубаво зрелище, защото изобилства от екшън и интриги. Ще се насладите на играта на млади актьори като Емилио Сакарая, Давид Рашид и Хенриета Конфуриус, които играят от сърце на фона на повечето натруфени звезди, които участват в дистопии само за да се правят на велики. А сравнително високият рейтинг на сериала вероятно се дължи на това, че е абсолютно релевантен към днешните реалности.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Оставете отговор