Планината на троловете

troll mountain

“Планината на троловете” е малко приключенско фентъзи от майстора на екшъна Матю Райли, автор на вълнуващи книги като “Битката” и “Летящ старт”. Тази книжка е идеална за празниците и я препоръчвам на всички читатели, на които би им било интересно да видят нов поглед към старите приказки.
Преди много години в далечния север живяло момче на име Раф. Той бил сираче и живеел със сестра си Кира, в долина, където управлявали примитивни и жестоки хора, на свой ред държани в робство от още по-примитивни и жестоки същества – троловете от планината. Тези свирепи гиганти с вкус към човешкото месо били блокирали пътя на реката и така хората зависели от тях дори за да пият вода. Нещата се влошили, когато в долината започнала да върлува опасна болест, която поразила и Кира. Единственият лек срещу болестта бил вълшебен еликсир от планината на троловете, ала Раф разбираемо нямал доверие в Бадер, синът на вожда – с основание подозирал, че той ще прибере еликсира само за собственото си семейство, в което също имало разболяла се. Затова, на пук на забраните на вожда и въоръжено само с находчивостта си, момчето тръгнало на опасно пътешествие към Планината на троловете…
“Планината на троловете” е симпатична малка книжка, в която Райли се опитва да представи старите митове за тролове и хобгоблини по начин, който да звучи достоверен. Освен това в книжката, която ми се струва насочена към по-младите читатели, авторът опитва да окуражи находчивостта и оспорването на така наречените общоприети истини, което е на места симпатично, а на други – дидактично. Все пак, както сам признава в интервюто на края на книгата, Райли основно се стреми да забавлява и успява да го направи, най-вече с колоритните си герои, сред които освен Раф впечатление правят добрия трол Дюм и мъдрия старец Ко. Битките не са колкото сме свикнали да очакваме от този автор, но когато ги има за в характерния експлозивен стил и държат читателя в напрежение. И макар да не е на нивото на други книги на Райли като “Битката” или “Летящ старт”, “Планината на троловете” е симпатично четиво, особено за празниците.

Оставете отговор