Пламтящият лабиринт (Изпитанията на Аполон #3)

burning maze BG

Рик Риърдън, сполучливо наречен “разказвачът на боговете” от “Пъблишърс Уикли”, се завръща триумфално на книжния пазар тази събота, с излизането на “Пламтящият лабиринт”, третата книга от поредицата “Изпитанията на Аполон”, която излиза, както винаги, под знака на издателство “Егмонт”. Аз имах възможността да преведа тази книга и сега бързам да споделя мнение, тъй като според мен тя е най-силното заглавие на автора от “Кръвта на Олимп” насам и в същото време отбелязва голямо негово израстване като писател. Помните ли всичките дискусии в Интернет, където се коментираше, че макар Рик да е добър автор, не е на нивото на Роулинг, тъй като не смее да бъде така жесток с героите си и читателя? Е, след тази книга няма да мислите така. “Пламтящият лабиринт” е посветен на Мелпомена, Музата на трагедията и според мен тя ще остане доволна от това.

Аз обаче избързвам. Преди да продължа напред с оценката за книгата е редно да кажа няколко думи за сюжета, но понеже Аполон е по-красноречив от мен, оставам той да свърши тази работа:

Все още не мога да повярвам, че баща ми, Зевс, превърна мен, нявга божественият Аполон, в смъртен пубертет с пъпки, коремче и името Лестър Пападопулос. Освен това ме продаде в робство на една нахална дванайсетгодишна героиня на име Мег и ме изпрати на опасно пътешествие, за да освободя петимата велики Оракули от трио зли римски императори. Само не знам как очаква това да се случи, като не разполагам с божествените си сили?

Досега успях да се спася двама от оракулите и получих пророчество, в което се говори за „черни лабиринти“, „земи на изпепелената смърт“ и „господаря на коня бял и бърз“. Сега Мег и аз трябва да се отправим към Лабиринта, за да намерим третия император. Но дали нашият чифтокопитен водач, Гроувър Андъруд, е наясно със своята мисия? Дали някой от нас изобщо знае какво прави?

Време е да се обадя на Пайпър Маклийн и гаджето ѝ Джейсън Грейс – двама от седемте полубогове, които отплаваха с Арго II, за да се изправят срещу един от императорите и да освободят Оракул вместо мен.

Чакай.
Задраскай това.
Имах предвид, разбира се, че те ще ми помогнат да се справя с тези неща… Да, това имах предвид, Татко. Наистина.

Да, както може да видите, Аполон е запазил всичките си качества от предишните две книги – все още е напълно безполезен, склонен към плитки манипулации и без капка божественост… или е по-точно да се каже, че капка има, само че точно в нея е бедата, тъй като тя е цел на третия от злите императори на Триумвирата, който е основен злодей в “Пламтящия лабиринт”. Сигурно си спомняте, че в първата книга нашите герои се изправиха срещу Нерон, а във втората срещу Комод, а съм сигурен, че ако се напънете, ще може да се сетите кой е и третият от цезарите, оцелели от древни времена до наши дни, за да сеят смърт и ужас на Земята. И като казвам смърт и ужас, този път е наистина. Нерон си беше гадничък, а Комод поразяваше с инфантилната си жестокост, но новият злодей ги прави да изглеждат като малчугани, отчаяно опитващи да се държат като лоши момчета пред баткото. Третият император е това, което се нарича в тропите Complete Monster – истинско чудовище, надменен, бляскав и себичен, а също така абсолютен психопат, без угризения на съвестта, с чудовищна вътрешна логика, която оправдава жестокостите му, а в тази книга той прави нещо, което никой от злодеите на Рик не е успявал досега – нито Гея, нито Тартара, нито може би дори Кронос. Ще прецените сами, като стигнете до този момент. Аз лично останах съкрушен.

Но понеже бедата никога не идва така, императорът си има и свои помощници, вещица, която може и да сте забравили вече, но тя определено не е забравила за Джейсън и Пайпър, както и неочакван палач, който изглежда смешен, докато не нападне, а също и армия крилати чудовища от индийската митология. Срещу всичко това Аполон има на своя страна само своенравната си господарка Мег, плашливия сатир Гроувър и двама от седмината Герои на Олимп, Джейсън и Пайпър, които… абе, ще видите. Не искам да разкривам много, но нито индианката е така уверена в утрешния ден като преди, нито синът на Юпитер е непобедимия Супермен, справил се с гигантите Енкелад и Порфирион. А противникът им е много по-лош, готов да направи магия, която изпепелява цяла Калифорния. И да, Рик прави чудовищна алегория на климатичните промени, плод на безразсъдство и алчност, като за разлика от опитите за разговор на тема различни идентичности от предишните книги, това му се получава чудесно. Между другото, този път политкоректността е свита в границите, които помним от “Героите на Олимп” и не е натраплива като в “Магнус Чейс”, за което свалям шапка на автора – дано така остане и занапред.

В развитието на сюжета, Риърдън отново разчита на запазената си марка, която комбинира хумор и екшън, но този път е отпуснал юздите на сюжета и така достига истински драматизъм, първо в апокалиптична битка по средата на романа, а после и в драматичен финален сблъсък, подготвящ персонажите му за финалните две книги от поредицата. Мег получава сериозно развитие и от дразнеща става по-скоро трогателна, Джейсън и Пайпър се завръщат като зрели хора с реални проблеми, а не идеализирани персонажи от тийн книга, сатирите Гроувър и Хедж стоплят сърцата както и преди, имаме нов отбор от дриади, а Аполон най-сетне научава какво е да бъдеш човек – знание, което ще му е необходимо, ако иска отново да се превърне в бог. Крайният резултат е една книга, която отново потвърждава мястото на Риърдън начело на съвременното фентъзи, емоционално, изгарящо четиво, което ще ви разсмее и разплаче, надграждащо съвременната митология, създадена за света на любимеца ни Пърси Джаксън, но и оставящо ни много по-несигурни и уплашение за това, което предстои, докато чакаме следващите две книги. Както написа самият Рик в социалните мрежи, боговете да са ни на помощ… а вие читатели, нямате друг избор, освен да се сдобиете с книгата и да прекосите “ПЛАМТЯЩИЯТ ЛАБИРИНТ”

apollo viria

 

Един коментар за Пламтящият лабиринт (Изпитанията на Аполон #3)

  • Цитаделата  :

    […] “Средец” ви канят на представянето на “Пламтящият лабиринт“, новата книга на Рик Риърдън от света на Пърси […]

Оставете отговор