Пияният Бард

drunken bard
Един от плюсовете на запознанствата с готини български писатели като срещите на хорър клуб “Лазарус” е това, че човек може да се сдобие с неочаквано добри книжки. Това стана и миналата неделя, когато получих като подарък стихосбирката “Пияният бард”, първи том от сръбнатите съчинения на Димитър Цолов. Макар да не разбирам много от поезия и да не съм особено голям пияч, смея да твърдя, че усещам готиното настроение, а тази книга е заредена с него. А защо я ревюирам в сайта, обяснението е просто – всички знаят, че при качественото пиене вечер жанрът е фентъзи, а на сутринта – хорър. С това обобщение преминавам към самата книга.
“Пияният бард” разказва в стихотворна форма за радостите и мъките на героите, които обичат вечер да посръбват спиртни напитки. Стихотворенията за разделени в няколко части, коя от коя по-забавна от предишните.
Първата е посветена на известен на всички злодей – Джуджето на махмурлука, което тормози всеки, позволил си да прекали на предишната вечер. И въпреки заричанията да не се повтаря, всички знаем, че рано или късно предстои нова среща. Любим стих от тази част на книжката?
– За мен ли ще пишеш ти гнусни памфлети?
Ах, как ненавиждам ви, всички поети!
Втората част от книжката тематично следва първата – “Махмурлии” и продължава да разказва за патилата на любителите на по-силни напитки. Готиното е, че тук всички стихотворения завършват на една и съща сричка и се получава много забавен и готин ефект.
Нощес бях истински юнак –
като дошъл от Дон казак –
посръбнах яко без черпак
ракия с бира за капак.
Следват шотовете. Те са може би любимата ми част от книжката. Много кратки, много забавни стихчета. Сред тях е и любимото ми произведение от сръбнатите съчинения:
Рекох си:
Ще спирам алхокола!
Издържах…
от кухнята до хола…
В заключения мога да кажа, че това е една много забавна книжка, която ще ви зареди с достатъчно енергия… да сипете по едно! Наздраве за автора!

Един коментар за Пияният Бард

  • Цитаделата  :

    […] Миналата година ревюирахме първата част, “Пияният Бард“, с аргумента, че при хубавото пиене вечер винаги е […]

Оставете отговор