Питър Певънзи

Питър Певънзи

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 22.08.2007


Име на героя: Питър Певънзи
Поредица: Хрониките на Нарния
Раса: човек
Пол: мъж
Клас: Рицар
Характер: Добър
Обща характеристика:
Питър е най-голямото от четирите деца Певънзи, които се озовават в Нарния. Там той става велик крал, чиито подвизи остават легендарни сред бъдещите поколения жители на вълшебната страна на Лъва Аслан.
Животопис:
Питър Певънзи е най-голямото от четирите деца от семейство Певънзи – другите са Сюзан, Едмънд и Луси. По време на бомбардировките на Лондон, той е изпратен заедно с останалите в имението на професор Кирк, където да е в безопасност. Скоро обаче малката му сестричка, Луси, започва да разказва чудати истории за свят, намиращ се отвъд огромния стар дрешник на професора. Скоро Питър и останалите деца научават, че това е вярно и се озовават в приказния свят Нарния, който обаче е скован от вечен лед и е под командването на Бялата Вещица – безмилостен узурпатор. Скоро Питър получава сериозен удар, когато след свада с брат си Едмънд по-малкия му брат избягва при Вещицата, с която се е виждал и преди. Обезсърчен, Питър поема на път със сестрите си, надявайки се да намери легендарния Лъв Аслан и да поиска помощ от него. По пътя той среща самия дядо Коледа, от който получава скъп подарък – доспехи и могъщия меч Риндон. Достигнал армията на Аслан, Питър става негов рицар, след като убива един от най-ужасните слуги на Вещицата – чудовищния вълк Маугрим, ръководител на нейната Тайна Полиция. След като става рицар на Аслан, Питър скоро и повежда армията му, тъй като Лъва се жертва за да спаси брат му Едмънд от Бялата Вещица. Така Питър се изправя начело със свободолюбивите създания в Нарния срещу огромна орда от изчадия, събрани от Вещицата. По време на битката Питър блести, но когато се изправя срещу Бялата Вещица, уменията му се оказват недостатъчни – злата царица го побеждава. Тъкмо преди да получи смъртен удар обаче, Питър е спасен от чудодейно възкръсналия Аслан, който по-късно го обявява за Крал на Нарния.
Питър управлява дълго и справедливо и отървава страната от много чудовища, като след това се връща в родната си Земя на същата възраст на която я е напуснал.
Не след дълго обаче Питър отново е призован в Нарния. Минали са векове от краха на Бялата Вещица, но сега страната се владее от нов тиранин – могъщия крал Мираз. Питър и семейството му са единствените, които могат да помогнат на добрия принц Каспиан да се справи с новия тиранин. Питър успешно помага на Каспиан, като накрая влиза в решителен дуел срещу самия Мираз, като този път обаче печели.
След този успех Питър отново е върнат в Земята, като Аслан му казва, че оттук-нататък пътят му е в неговия свят. Въпреки това в “Последната Битка” Питър е един от онези, допуснати в Истинската Нарния, Раят на Аслан.
Питър Певънзи е един от най-обичаните герои в Нарния. Смел, силен и красив, той е известен с вродената си дарба да бъде лидер, могъществото си в бой с мечове от съвсем ранна възраст и рицарското си поведение спрямо останалите. Затова от всички крале и кралици на Нарния, върховен е той.
Цитати:
For Narnia! For Aslan! – хвърляйки се в битка
You wouldn’t believe us if we told you, sir. – към професор Кирк
Why can’t you just do as you’re told? – към Едмънд, след като Луси го излекува
We just want our brother back.
If he tells us to hurry up one more time, I am going to make him into a big, fluffy hat.
– за бобъра
No, you’re trying to be smart, as usual! – към Сюзан
Aslan, I’m not who you think I am.
No… but I bet they help – относно твърдейнието, че количествата войници не печелят битки

Оставете отговор