Питър Къшинг

peter-cushing

Един от най-разпознаваемите и симпатични английски актьори на ХХ-ти век е Питър Къшинг, носител на Орден на Британската Империя, добре познат на зрителите като моф Таркин от оригиналния “Междузвездни войни”, а на хорър феновете и като д-р Ван Хелсинг от британската поредица за Дракула на студио “Хамър”.
Къшинг е роден на 26-ти май 1913-та година в Кенли, Съри, във Великобритания. Малко след раждането, семейството му се мести в Лондон, макар след Първата световна война да се връщат обратно в Кенли. Къшинг завършва колежа “Шорхъм” преди да се насочи към училището за актьори и музиканти “Гилдхол”. Започва работа като актьор в театъра на Уортинг, Съсекс, по-късно заминава за Холивуд и през 1939-та година прави дебюта си на голям екран в “Човекът с желязната маска”. През 40-та година той се снима с Лаурел и Харди, а през 41-ва се връща в Англия.
peter-cushing-van-helsing1
През 50-те години звездата на Къшинг изгрява, когато той взима решението да се снима във филмите на ужасите на студио “Хамър”, където печели ролите на Виктор фон Франкенщайн и професор Ван Хелсинг. Къшинг защитава избора си да влезе в това поприще така:
“Кой би искал да ме гледа в ролята на Хамлет? Малцина. Но милиони искат да бъда Франкенщайн.”
По време на работата си в “Хамър”, Къшинг се запознава със сър Кристофър Лий, който по това време играе ролята на граф Дракула. Двамата имат изключително приятелство, останало в историята на киното. Лий си спомня запознанството им така:
“Първата ни среща беше когато нахлух в гримьорната и съобщих на висок глас:
– Не съм си получил репликите!
Той вдигна поглед, усмихна се леко и каза:
– Късметлия си. Аз прочетох целия сценарий.”
По ирония на съдбата, двамата почти винаги играят противници във филмите.
“За мен Ван Хелсинг символизира същината на доброто, което се изправя срещу същината на злото”, спомня си Къшинг. “Филмите за Дракула са популярни заради старомодния си морал, битката на доброто и злото, в което доброто винаги печели”.
Двамата участват заедно в над 20 филма, като по изключение са съюзници в класиката “Horror Express”, вдъхновена от повестта Who Goes There, по която са заснети и филмите за Нещото.
peter-chris
Встрани от ужасите, Питър Къшинг изграе още два емблематични образа, на Доктор Кой и на Шерлок Холмс. Той обаче е щастлив от кариерата си в хоръра, като през 1985-та споделя, че “чувството е невероятно. Поколения са израснали с тези филми”.
За съжаление, през 1971-ва година Къшинг остава вдовец, след като жена му Хелън си отива рано. Актьорът, който е истински джентълмен, никога не преодолява напълно това и първоначално дори обмисля самоубийство.
“Откакто Хелън си отиде, нищо не може да ме зарадва истински… Самотата е почти непоносима. Единственото, което ме крепи е, че някой ден със скъпата ми Хелън ще бъдем отново заедно.”
Като вярващ човек, макар и не фанатично религиозен, Къшинг обаче решава, че не трябва да се самоубива, тъй като ще наруши повелята на Хелън да изживее живота си. Той прави точно това и през 1977-ма година участва в най-известната си роля, на моф Таркин, злодея от оригиналния филм “Междузвездни войни”. За разлика от Алек Гинес, който е известен с неприязънта си както към продукцията, така и към образа на Бен Кеноби, който изиграва, Къшинг се наслаждава на участието си във филма, макар да играе по чехли! Обувките, предвидени в продукцията били много стегнати и затова Джордж Лукас никога не снима краката му. С прекрасни впечатления от Къшинг остава и актрисата Кери Фишър /принцеса Лея/, която дори споделя, че й било трудно да играе като противница на Таркин, защото Къшинг бил изключително симпатичен.
tarkin-vader
Къшинг е диагностициран с рак на простатата през 1982-ра година, но оцелява 12 години, при това без да се подлага на операция. През 1989-та той печели Орден на Британската Империя, като според приятеля му Кристофър Лий това е закъсняла и недостатъчна награда. В последните години от живота си, Къшинг прекарва в къщата си до брега на морето в Уитсблейд, където съзерцава птици.
През 1994-та година Къшинг почива от болестта си на 81 години, но приближаващата смърт не го плаши. Кристофър Лий си спомня, че приятелят му е очаквал отново да се събере с любимата си Хелън. Самият Лий обаче е бил неутешим:
“Не искам да звуча песимистично, но в някакъв момент от живота ви, всеки от вас ще забележи, че имате един специален приятел, който обичате много. Този човек ви е толкова близък, че има неща, които може да си споделяте само с него. Например, може да се обадите на този приятел и да се досетите кой е на слушалката по лудешкия смях, по стара шега… Двамата се закачахме така толкова често. Когато този човек си отиде, в живота ви никога няма да се появи втори такъв.”
След смъртта на Питър Къшинг, самият Кристофър Лий участва в поредицата “Междузвездни войни” като граф Дуку, намигване към ролята му на граф Дракула от филмите, които е правил с Къшинг.
През 2016-та, образът на Питър Къшинг бе върнат на голям екран с дигитална технология във филма “Rogue One: История от Междузвездни войни”. Макар мнозина да се запитаха дали това е етично, едно е сигурно – то бе прекрасен повод да си спомним за човека, актьора и джентълмена Питър Къшинг.

Тагове:  

Оставете отговор