Питър Бенчли

Питър Бенчли е американски писател, известен най-вече като авторът на хорър класиката “Челюсти”.

Бенчли е роден на 8-ми май 1940-та година в град Ню Йорк. Баща му Натаниъл също е бил писател. Като момче Питър учи в елитни училища, а висшето си образование получава в Харвард, като в Америка.

След като завършва, Питър пътува една година, а после отслужва в Морската пехота, след което започва работа във “Вашингтон Поуст”. Бенчли е автор и на речи, четени от президента Линдън Джонсън. Голямата му цел обаче е да стане писател и той прави голям пробив през 70-те години с роман за човекоядна голяма бяла акула, станал известен като “Челюсти”. Написването му не е лесно, тъй като издателят първоначално не е бил доволен от тона на историята, но с много редакция книгата вижда бял свят и постига шеметен успех, като прекарва 40 седмици в класацията за бестселъри на “Ню Йорк Таймс”. Режисьорът Стивън Спилбърг се наема да я адаптира на филм, макар да не харесва особено героите в нея, а резултатът е първият летен блокбъстър, който до ден днешен е един от десетте най-гледани филма в САЩ.

jaws old novel

Успехът на “Челюсти” вдъхновява Бенчли за още книги на същата тематика, сред които The Deep, The Island, Beast и Creature, всяка от които получава екранизация, а паралелно с това са заснети и няколко филмови продължения на “Челюсти”, макар книгите по сценариите им да са писани на други хора. Така Питър Бенчли става един от най-известните автори в жанра по цял свят.

На стари години авторът решава да смени това и започва да се бори за опазването на околната среда и акулите, като изпитва съжаление затова, че е описал такава риба като злодей в “Челюсти”, тъй като смята, че е подсилил някои незаслужени стереотипи за тях. В действителност много малко хора загиват нападнати от акули всяка година и тя е далеч от най-опасните гръбначни животни на планетата, като хипопотамът например взима в пъти повече жертви всяка година. Въпреки слуховете в Интернет обаче, Бенчли не чувства пряка вина за намаляването на акулите заради “Челюсти”, няма и емпирични данни книгата му и последвалите адаптации да са оказали някакво влияние върху опазването на вида.

Питър Бенчли почива сравнително млад, на 65 години, като това се случва в щата Ню Джърси на 11-ти февруари 2006-та година. Благодарение на литературното си наследство обаче той остава жив в сърцата на почитателите на хорър жанра.

cheliusti

Представен от Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор