Петко

Fiver

Петко (на английски Fiver) е герой от “Хълмът Уотършип”, заешката фентъзи класика на писателя Ричард Адамс, по която има заснети и няколко адаптации. Писателят Ричард Адамс казва, че този образ е вдъхновен частично от самия него:

“Плашлив, не става за боец. Но може да даде нещо с интуитивното си познание.”

Петко е брат на Леско и е измъчван от паранормални видения за бъдещето, които невсякога разбира. Именно обаче той вижда, че над Ауслата ( (така зайците на Ричард Адамс наричат общите си домове) е надвиснала гибел. Петко придумва Леско да избягат от там и с тях тръгват и други зайци, което се оказва чудесно решение – скоро домът на останалите е унищожен от човешка дейност.

Групата минава през различни опасности и стига друга Аусла, където зайците са доволни и охранени. Въпреки това Петко вижда в тях странна печал и предупреждава, че над тях е надвиснала гибел. Другите зайци, сред които и Голям перчем, вече уморени от пътуването, не искат да го слушат и остават там, докато не се разбира, че човек храни тези зайци, за да ги лови. Голям перчем едва не изгубва живота си в капан, а виденията на Петко се оказват отново правилни.

fiver2

Най-сетне под наставленията на Петко зайците стигат Хълмът Уотършип, където си правят нова Аусла под ръководството на Леско. С виденията си Петко продължава да насочва останалите, като първо упътва Леско към освобождението на няколко домашни зайки от близката ферва, а после му помага и с плана да извика куче, когато домът им е нападнат от враждебната Аусла Ефрафа на генерал Ранилист. По време на тази битка Петко е измъчван от ужасни видения и после другите зайци смятат, че заради това той най-тежко е преживял обсадата.

Петко оцелява и живее дълго заедно с брат си Леско, като преди смъртта му успява да предвиди, че краят му е близо и се сбогува с него. Това се случва в адаптацията на “Нетфликс”, където гласът му е даден от актьора Никълъс Хулт.

fiver netflix

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор