Патрик Дойл

Patrick_Doyle,_Qatar_Masterclass

Патрик Дойл е шотландски композитор, известен с работата си по множество филми на Кенет Брана, както и по екранизациите за любимите фентъзи герои Хари Потър и Ерагон.

Дойл е роден на 6-ти април 1953-та година в Удингстън. Учил е в кралската музикална академия на Шотландия, но първоначално, когато навлиза в киното, работи като актьор и дори участва в класиката “Огнените колесници”, считана за една от най-силните спортни драми в историята, където изпълнява ролята на Джими.

Постепенно Патрик се насочва към писането на музика и почти от самото начало на кариерата прави впечатление интересът му към жанрови филми. През 1993-та година той записва музиката за екранизацията по “Неизживени спомени” на Стивън Кинг, година по-късно с негов саундтрак излиза “Франкенщайн” на Кенет Брана. Двамата с Брана формират чудесни работни отношения и имат множество съвместни проекти.

През 1998-ма година записва музиката на анимационния фентъзи филм “Вълшебният меч” (на английски Quest for Camelot), но това е само началото на кариерата му в жанра. През 2005-та година идва звездният миг в кариерата му, поне за фендъма, когато наследява Джон Уилямс в “Хари Потър и огнения бокал”, четвърти филм от поредицата екранизации по романите на Дж.К. Роулинг. Отлично впечатление прави музиката му, която подсилва впечатлението, че невинността от първите части на историята се губи и сагата става по-мрачна.

През 2006-та година Патрик Дойл записва името си като композитор и на филма “Ерагон”, адаптация по мотиви от романа на писателя Кристофър Паолини. Макар тази продукция да не се приема еднозначно от феновете, работата на Дойл е впечатляваща, особено с темата на Битката за Варден, която става класика за любителите на жанра.

Дойл работи активно и споменатите филми са много малка част от кариерата му, като не бива да се забравя приноса му по филма “Тор” на Кенет Брана, който е част от вселената на “Отмъстителите”. През последните няколко години впечатление прави музиката му по “Убийство в Ориент Експрес” и “Смърт край Нил”, отново направени от Брана, но по романи на Агата Кристи за детектива Еркюл Поаро. Негова е и музиката по “Артемис Фоул”, адаптация по романа на писателя Оуън Колфър.

Патрик Дойл е велик жанров композитор и можем само да благодарим, че сме имали възможност да се насладим на впечатляващата му кариера!

Представен от Александър Драганов

Оставете отговор