Паранормална активност

paranormal

“Паранормална активност” е филм на ужасите, заснет през 2007-ма година. Той се счита за един от най-страшните хоръри на всички времена и макар това дали ще подейства така и на вас да зависи от опита ви като жанров зрител, не може да се отрече, че е ефектно направен, като това се дължи най-вече на псевдо-документалния му стил – заснет е така, все едно става дума за реално намерено домашно видео.

Млада студентка се премества да живее в дома на гаджето си, но малко след това започва да се оплаква от необясними събития, напомнящи зловещи преживявания от детството й – гласове, които чува през нощта, усещане за чуждо присъствие, долавяне на тежки стъпки в коридора край спалнята й. Приятелят й е по-скоро скептичен към такива проявления, но не може да отрече, че и той чува шумове. За да провери какво става, той слага камера в спалнята и тя действително записва неща, които трудно могат да се обяснят по пътя на здравия разум. Двойката викат на помощ експерт по окултното. Човекът, който влиза в къщата обаче заявява, че е специалист по призраците, души на мъртви хора, а присъствието, което усеща вътре е по-скоро на демон, срещу който не може да помогне…

cam spooky

“Паранормална активност” е филм, направен с една-единствена мисъл – да е страшен. Той не се стреми към оригинална идея, нито към някаква специална визия или развитие на персонажите. Целта е само една – да уплаши зрителя. За да се постигне това филмът е заснет така, че да звучи ако не реалистично, то поне достоверно и ефектът е действително въздействащ. Момичето, което от малко е преследвано от невидимата зла сила звучи като някой, с който може да се идентифицираш, а гаджето й е страшно тъпо парче, но по начин, който изглежда правдиво на фона на много самоуверени млади мъже, които все знаят всичко и не усещат как затъват все повече и повече. Явленията, които се случват са класически за жанра, но добре пресъздадени и най-важното, изглеждащи така, сякаш аха-аха и наистина ще повярваш, че са се случили. За десерт е и финалът, който реално е стряскащ, дори за някой като мен, изгледал сума филми в жанра.

Така, ако искате хорър, който да ви уплаши – не погнуси, не очарова с мрачна атмосфера, а да ви вдигне адреналина – “Паранормална активност” е много подходящ и влиза в колодата силни заглавия, които възстановиха жанра след настъпването на новия век. Разбира се, както си трябва има заснети сума ти продължения и прелюдия, които се надявам да имам възможност да представя пред читателите на сайта в най-скоро време.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор