Паранормална активност 2

paranormal 2

След успеха на първия “Паранормална активност” от 2007-ма година, изкарал много милиони долари приходи срещу минимален бюджет беше ясно, че ще се направи и продължение и то се появи на големия екран през 2010-та година, като разгръща историята от първата част, връщайки хронологично времето назад.

Кристи е сестрата на Кейти, момичето, приключило историята от първата част като обсебено от демон. Тя живее със съпруга си и дъщеря му в голяма къща, като вече има и бебе от него. Щастието обаче се помрачава от поредица необясними и зловещи събития в дома й. Бавачката на детето, която е латиноамериканка, твърди, че в къщата има зъл дух и опитва да го изгони, ала за жалост мъжът не се вслушва в предупрежденията й, а това, в последствие, ще му коства всичко…

paranormal vision

Подобно и на предшественика си, този филм има простичка цел, а тя е да уплаши зрителя и да го накара да се почувства неудобно. Минималистичният подход с презумпцията, че гледаме реално намерено видео и отново върши работа, с уговорката, че има доста елементарна, да не кажа просташка игра със звука – всичко е тихо и приглушено, освен внезапно тръшкащите се врати и падащи тенджери. Това е ефектен, но и евтин похват за създаване на напрежение, но може би до него се е прибегнало заради мудното темпо на сценария, който напредва изключително бавно. Няма да ви лъжа, че по средата на филма мислех да го изключа, но все пак “Паранормална активност 2” се събра за финалния половин час, а освен това разплете и загадката защо се случват нещата, като прибегна до класически, но позабравен сюжет, което ми допадна.

След този филм има заснети още 4 по тази история и макар да е вероятно да ги погледна по някое време, оставам изумен от успеха на тази история, тъй като според мен по-класически заснети поредици като “Коварен капан” и “Греховен” са далеч по-добре направени, като вторият според мен по-интелигентно работи с концепцията за намерени записи, макар и не така сензационалистки. Предполагам обаче, че “Паранормална активност” е идеалният хорър за Интернет поколението, което записва всичко, попаднало пред обектива на камерите им, а дали то си струва се мисли по-нататък.

Раздвоен съм в оценката си. Трябва да видите филма и сами да прецените струва ли си или не.

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  ,

Оставете отговор