Пазители на галактиката: Император Куил

artline guardians

Ще започна ревюто си на “Император Куил”, колекция комикси за Пазителите на галактиката, издадена в един том от издателство “Артлайн Студиос”, с една забележка. Когато отидох преди седмица на книжния панаир в НДК, имах доброто желание да си купя едно-две неща с отстъпка и да вляза в 20 кинта, защото не е като да нямам книги за четене. Още на първия етаж тази амбиция отиде по дяволите заради този комикс. Видях “Пазителите на галактиката”, които заедно с четвъртия брой за Спайди и Дедпул ми влязоха баш 20 лв с отстъпката и не можах да се сдържа. Е, сега е време и за ревюто.

Трябва да отбележа, че колкото и да е невероятно, комиксовият отбор на Пазителите в тази книжка е още по-абсурден отколкотото във филма. Причината е, че Питър Куил е напуснал отбора за да стане крал на татината си планета (в комиксите баща му май не е Его, нямаше да е зле някак да се добави бележка в комикса, ама здраве да е), а Гамора също е хукнала нанякъде си. Начело на тима е енотът Рокет, а като смени са влезли грозното Нещо от “Фантастичната четворка”, Венъм, чиито паразит сега е полазил по Флаш Томсън, училищния хубавеляк от “Спайдър-мен” и Кити, която е нова Звездна повелителка. Дракс и Грут, естествено, още са в тима и участват в жестокия пердах, който супергероите хвърлят на читарите, явно служещи за боксова круша във вселената на “Марвел” (на филм ги биха Отмъстителите). Галактическите дори открадват техен артефакт, но Рокет се терзае, че това може да е бомба. Така отборът решава да го отвори на планетата на Куил, където той е заровен от министрите си с административна работа. Точно тогава обаче там идва Хала, последната Крий, представителка на могъщ народ, за чието унищожение, все с планетата им, тя не без основание обвинява Питър Куил и Пазителите на галактиката. За да отмъсти, тя иска да унищожи света, управляван от Питър – Спартакс. В същото време към отбора е потеглил и Йотар, който иска да пребие Дракс. Както можете да се досетите, следва уникален въргал – а в Негативната зона, мястото, в което ако имате познати, сте допуснали огромна грешка в живота си, зелен злодей на име Унищожилий подготвя отмъщение заедно с нещо подобно на Кралицата на пришълците…

Расови идиотия и аутизъм ще посрещнат читателя в този великолепен комикс, който достойно заема място до игралните филми, макар да няма чак толкова силна и емоционална история. Сценарият е дело на Брайън Майкъл Бендис, който развихря героите, нарисувани великолепно от Валерио Скити и оцветени красиво от Ричард Айзъноув в сюжет, който ще достави удоволствие на всеки, който обича Пазителите на галактиката и “Марвел”. Радвам се, че такова луксозно издание излиза в България, при това направено както си трябва. Благодаря, “Артлайн”!

П.С. По корицата на сайта им явно изображението е някаква бета версия, защото надписите са на английски. Не се безпокойте, в самото издание всичко си е на български!

Оставете отговор