Пазителите на запада (Малореон #1)

guardians-west

След като по-рано тази година ви представихме наново класическата поредица “Белгариад” от Дейвид Едингс, сега спираме вниманието си и на продължението, “Малореон”, също сага от пет книги. Тя започва с “Пазителите на запада”, издадена у нас в един том със следващата част “Кралят на мургите”.

След хилядолетия на битки изглежда, че древните пророчества най-после са изпълнени. Младият вълшебник Белгарион е убил злия бог Торак и изглежда, че в света полека-лека ще настъпи мир. Кал Закат, амбициозният император на Малорея, е зает да воюва с омразните си мурги и няма време и сили да напада народите на алорни, аренди и толнедранци. Гролимите, кръвожадните жреци на ангараките, са в паника след кончината на техния господар. Убедени, че работата им най-после е свършена, Поулгара, Дурник и Белгарат се оттеглят в заслужена почивка заедно с малкия Еранд. Пророчествата обаче далеч не са завършили. Мечия култ, фанатична секта от религиозни екстремисти, почитащи бога Белар, не приема това, че Белгарион се е оженил за толнедранската принцеса Се’недра, вместо да си вземе алорнско момиче. Те са готови дори да убият щерката на толнедранския император, но да стане на тяхното. В същото време Кълбото на Алдур поаленява и изпраща смразяващо предупреждение към Белгарион и Еранд:

– Пазете се от Зандрамас!

guardians-west-old

По принцип, след като предната ти поредица е свършила с битка срещу бог, изглежда трудно да измислиш нещо повече. Затова и Дейвид Едингс не опитва веднага да хвърли читателя в следващия епичен конфликт, а полека-лека въвежда читателя в новата ситуация във вълшебния си свят, в който всички конфликти уж са разрешени, но не съвсем. Майсторът разказвач влиза в ума на героите си и представя всеки от тях с емоциите и проблемите си, като обръща с хастара навън клишето, че след края на приказката всички заживяват щастливо. Напротив, Гарион и съпругата му имат проблеми и това прави историята по-жива и реалистична. Към това се добавя наистина майсторски описана политическа интрига, свръхестественият елемент в която остава едва загатнат в първата книга, кулминацията на която е класическа военна кампания. Но за любителите на приключения с размах също има добри новини – пророчеството продължава и обещава да изведе Гарион и приятелите му до още по-големи подвизи, които ще разгледаме в ревютата на следващите книги!

guardians-west-UK

Оставете отговор