Пазителите на галактиката 2

guardians galaxy 2

Навремето имаше поговорка, че е цяло чудо едно филмово продължение да надминe оригинала. С времето това явление стана не толкова рядко, благодарение на по-внимателното планиране на сюжетите от страна на филмовите студия. Въпреки това е впечатляващо колко по-добър е “Пазителите на галактиката 2” спрямо предшественика си, още повече, че първият филм сам по себе си може би беше най-доброто, предлагано от киностудиото на “Марвел” досега. Работата на режисьора Джеймс Гън по комикса на майстора Дан Абнет обаче е ювелирна и прикрива внимателно изпипана драматургия зад привидно експлозивен сюжет.
Всичко започва, когато нашите герои… Зачеркнете това. Не са никакви герои, а най-обикновени ловци на глави, при това такива, които постоянно се карат помежду си. Звездния повелител Питър Куил и неговата трупа бременски музикани, която се състои от смъртоносната Гамора, шумния простак Дракс, винаги свадливия енот Ракетата и мъничкото крачещо дръвче Груут е на мисия да опази свръхмощните батерии на Суверените – раса от генетично подобрени надувки, която обаче има нужда от помощта им срещу нещо, наподобяващо звезден кракен. Нашите хора успяват да се справят със задачата и получават в замяна като пленница сестрата на Гамора, която я мрази, тъй като заради нея татко й Танос я е направил на плешив киборг (добра причина, като се замислите). На Ракетата това обаче не му стига и затова решава да свие някои от ценните батерии, което предвидимо предизвиква яростта на Суверените. Скоро целият им флот, който се управлява дистанционно от геймъри, е по петите на нашата малка група крадливи герои, но в разгара на битката на помощ идва достолепен възрастен господин, който има голяма новина за Питър – че е неговия баща, слязъл от звездите при майка му преди повече от 30 години…

guardians-of-the-galaxy-2-imax-social

И това е само началото. По някакъв странен начин, “Пазителите на галактиката 2” ми напомня на тазгодишните автомобили от Формула 1, които, най-после получили добро сцепление и здрави гуми, внезапно станаха много по-бързи. Дълги години “Марвел” сами си слагаха окови, като играеха на сигурно, предлагайки на зрителя генерични истории, които никога не се провалят гръмко, но и рядко блестяха, защото бяха внимателно конструирани да се харесат на всички – на масовия зрител, на политкоректната инквизиция в социалните мрежи и на кой ли още не. Едно от малкото изключения бяха точно първите “Пазители на галактиката”, но и там се виждаше, че това е камък, който надгражда цялата вселена. Тук обаче, макар податки за продължение да има, сценаристите са играли всичко коз и са дали най-доброто от себе си. Всеки един от героите е развит великолепно, като освен Пазителите, това включва и още персонажи от първата част, които стават много по-пълнокръвни. Специалните ефекти и визията са най-красивите от “Аватар” насам, саундтракът от ретро песни задавя от носталгия към добрите стари времена, а за екшън – само в първите 20 минути има повече, отколкото в двата филма на “Дисни” за “Междузвездни войни” досега. Голямата въпросителна беше злодеят, който принципно е ахилесова пета на “Марвел”, но не и тук. Когато той най-после се разкрива, виждате наистина опустошителна сила, съчетана със зашеметяваща надменност и пагубна амбиция, а в персонажа се съчетават арогантността на стари езически богове като Зевс и Кронос с чудовищните мащаби на космични изчадия като Ктхулу и Юникрон.

guardians-of-the-galaxy-2-rocket-raccoon-baby-groot

Най-впечатляващото обаче не е в това, а в тона на филма. Дълги години сред комиксовите фенове имаше спор какви трябва да са филмите – забавни или епични, мрачни или хумористични, напрегнати или разтоварващи. Преди седмица гледах анимето “Гурен Лаган”, което ми даде отговор, потвърден и от “Пазителите на галактиката 2”. Можеш да имаш всичко. Един филм може да те накара да се смееш, но и да се просълзиш, да се отпуснеш в един момент и да се напрегнеш в следващия, да има герои, които са както трогателни, така и епични. Всичко зависи от умението на сценаристите, а тук те са се справили прекрасно, като започват с шеметна комедия в духа на първата част и постоянно ескалират залозите, докато не стигнат до сблъсък, пред който престрелките над Звездите на смъртта (и трите) са като махленски свади и дори страховития дуел на Супермен и генерал Зод от “Човек от стомана” започва да бледнее. Като всичко това нито за миг не е за сметка на емоционалното израстване на образите, не отнема нищо от сюжета.

“Пазителите на галактиката 2” е звездният миг в историята на “Марвел” досега, филмът, в който те не само използват всичките си предимства, познати ни от продукциите им досега, но и преодоляват недостатъците, които им пречеха истински да стъпят на върха. Бягайте да го гледате – и на кино, ей! Струва си.

5 коментара за Пазителите на галактиката 2

 • Цитаделата  :

  […] Прочетете ревюто на “Пазителите на галактиката 2” в Цитаделата ТУК! […]

  • Anonymous  :

   Страхотен филм.

   • Alexander  :

    Такъв си е! ^_^

 • Цитаделата  :

  […] успеха на “Пазителите на галактиката 2“, които заслужено оглавиха класациите в бокс-офиса, […]

 • Цитаделата  :

  […] “Пазителите на галактиката 2” остана начело в бокс-офиса за втора поредна седмица! Космическото приключение на “Марвел” спечели 63 милиона долара във втория си уикенд по кината в САЩ и така задържа без проблеми първата позиция, като общите му резултати възлизат на 640 милиона долара, от които в Северна Америка са спечелени 246. Както казах и миналата неделя, това са много добри резултати, но за мен малко разочароващи, тъй като според мен филмът заслужава още по-големи резултати, които да му позволят да изпревари досегашните фаворити по приходи, които са “Красавицата и звяра” и “Бързи и яростни 8”, всеки спечелил по над милиард. Въпреки това изглежда вероятно “Пазителите на галактиката 2” да е по-силен в крайния си резултат от своя предшественик, което никак не е зле. […]

Оставете отговор