О, колко красива е Панама

panama krasiva

“О, колко красива е Панама”! Звучи някак замечтателно и е точно такова, защото става дума за първата книжка от приказките на немския писател Янош за героите му Тигърчо и Мечо, за която той печели награда в родината си. Тя излиза у нас благодарение на ИК “Миранда”, станали еталон за издаването на детска литература у нас.

Тигърчо и Мечо са двама приятели, които живеят в къщичка. Мечо лови риба, а Тигърчо събира гъбки, с които двамата вечерят. Така двамата си живеят щастливи, но това не им пречи от време на време да се забъркват в чудни приключения. В първото от тях решават да тръгнат за Панама, страна на красотите, в която има много банани. Пътят ще ги отведе до неочаквано място, където ще открият истинското щастие.

tigar4o

Второто им приключение е свързано с търсене на съкровища! Но дали ще ги намерят и има ли полза от тях? В третото и последно пътуване двамата решават да си пишат и писма, докато работят, а това ще ги вдъхнови за неочаквано изобретение.

Приказките на Янош в книгата са много мили и стоплящи душата, идеални истории човек да ги чете на скъпо дете или пък за успокоение и сладки сънища преди лягане. За отбелязване са и чудесните илюстрации на автора, които са страхотни и създават чудесна атмосфера. Преводът и оформлението на “Миранда” са, както може да се очаква, безупречни, а аз тази вечер ще продължа с втората книжка за Тигърчо и Мечо!

me4o

Ревю на Александър Драганов

Оставете отговор