От другата страна на вратата

The_Other_Side_of_the_Door_2016

След като харесах втората част от поредицата “Ouija”, попитах моя приятел и колега Иван Атанасов /John At/ за подобни филми и той ми препоръча да видя “От другата страна на вратата”, копродукция между Великобритания и Индия, дело на режисьора Йоханес Робъртс, като в същото време не го натовари с прекалени очаквания. Така в лятната жега, след като си бях свършил работата за деня, седнах зад лаптора и отделих час и половина на тази мрачна и тъжна, но не дотам добре разказана история.

Майкъл и Мария са семейство англичани, които живеят в Индия, като съпругът търгува с антики. За жалост те са сполетени от ужасна трагедия, когато синът им Оливър загива в автомобилна катастрофа. Макар и другото им дете, дъщеричката Луси, да оцелява, Мария не може да преживее загубата на обичния й син и дори опитва самоубийство. В опит да й помогне да преодолее загубата, домашната прислужница Пики я упътва към храм в затънтено село, където според легендите световете на живите и мъртвите се приближават и можеш да разговаряш с покойниците. Пики казва на Мария, че тя може да си вземе последно сбогом с детето иззад затворените врати на храма, но каквото и да става, не бива да ги отваря. Майката обаче не следва нейните указания и скоро в дома й започва да витае неспокойния дух на сина й, който се е променил след завръщането си от отвъдното…

“От другата страна на вратата” е атмосферен филм, като решението да продуцентите да използват индийски декор за историята е сполучливо, актьорите играят прилично, ефектите са на ниво, а музиката е добро изпълнение в жанра. За жалост всички тези достойнства се губят от извънредно мудното действие на филма, което убива тръпката от иначе нелошо направените страшни моменти. Не мога да кажа, че съжалявам, задето съм гледал този филм, но определено е под нивото на силните заглавия в жанра днес, като “Insidious”, “Sinister” и “The Conjuring”.

Оставете отговор