Отново сред книги пред Двореца

book fair

Настъпи и един от любимите мигове на библиофилите през годината, а именно началото на Пролетния панаир (или базар) на книгата, събитие, което през годините е било синоним на празник заради вълнуващите нови премиери. Цял подвиг е, че то се състои и през 2022-ра, тъй като двете години пандемия, последвани от завърналата се след десетилетно отсъствие война в Европа удариха сериозно джоба на нашенеца и направиха издаването на литература същински героизъм. Може би затова и тази година щандовете ми се видяха по-малко и събрани само на парка през Националния дворец на културата, без да преливат по булевард “Витоша”, както бе в предишните издания на открито. Интересни и вълнуващи заглавия обаче не липсваха.

Влизайки от входа до “Фритьоф Нансен” почти веднага попаднах на издателство “Рижко”, което може би издаде книгата на сезона, а именно новото издание на класиката “101 далматинци” от Доуди Смит. Отблизо то изглежда дори още по-хубаво, отколкото на картинка, а се продава и с намаление, което го прави една от препоръчителните книги от изложението.

rijko

Малко след него бе и щанда на “Плеяда”, където ужасии от Стивън Кинг и Джонатан Баркър се редуваха с исторически романи, а после навлязох в сърцето на щандовете, където се намираше и “Сиела”. Най-успешното в комерсиален план издателство от последните години гордо бе предложило “Еми и крадецът на сенки”, както и третата част на “Кало Змея” като книги, донесли му награди. Но може би най-важната им книга за жанра е “Тронът на Алкирия” от Богдан Русев, епично фентъзи, което имаше труден старт в социалните мрежи, поставяйки под въпрос решението на автора да деконтруира вълшебния свят на любимата книга-игра “Варварският бог”. Добро представяне на Панаира обаче би компенсирало това поне частично.

ciela

Тръгвайки нагоре по левия ръкав преди фонтанита минах покрай още няколко щандове за по-слабо познати български жанрови книги, а после пътят ме изведе до щанда на “Артлайн”, наредили както епични фентъзита от Брандън Сандерсън, така и лъскави комикси, най-впечатляващи от които изглеждат секси броевете от поредицата за Харли Куин и Жокера.

artline

От другия ръкав на Панаира, вече тръгвайки към изхода, водещ към булевард “Витоша” попаднах на трилъри от Клайв Къслър, предлагани с изгодно намаление от PRO Books, а после и покрай езотерична литература с бомбастични заглавия, която малко тесногръдо подминах… поне до един момент, защото на щанда на “Бард” най-голямо впечатление ми направи точно ъгъла, посветен на най-успешния роден автор от последните години, а именно Стойчо Керев, подложил на съмнение представите ни за действителност с хитовете си “Измамна реалност” и “Въпрос на гледна точка”.

bard

За десерт си оставих любимото ми издателство от последните години, а именно “Миранда”, което отново впечатлява с бляскава селекция от прекрасни книги за деца, най-новите заглавия от които са “ESCAPE ROOM – Приключение в десет стаи” и българските сборници “Юнак Зайо” и “Мунка, малката маймунка”. Лично аз обаче си взех издадените малко по-рано техни книги “Испански приказки” и “Синдбад”, от които очаквам много и се каня да представя в най-скоро време с ревюта в Цитаделата.

escape room

В крайна сметка Пролетният панаир на книгата е великолепно събитие, което по всяка вероятност ще посетя отново, потрошавайки грешни пари, но по сладък начин. Препоръчвам и Вие да го направите.

miranda

Статия на Александър Драганов

Един коментар за Отново сред книги пред Двореца

  • Alexander  :

    При второто си посещение на Панаира видях, че на щанд #8 има книги-игри, включително най-новото заглавия от поредицата Битки Безброй от Йън Ливингстън – АСАСИНИТЕ НА АЛАНСИЯ. Препоръчваме!

Оставете отговор