Отмъстителите – Война без Край

landscape-1522924460-avengers-infinity-war-poster

Настъпи моментът, в който хиляди фенове на супергероите по света се събраха за да се насладят на най-новата продукция на Дисни – Марвел – Avengers: Infinity War. Когато беше оповестено, че такова чудо ще види бял свят компанията даде не едно обещание, че няма да разочарова последователите си. Наистина, хубав и амбициозен беше този залог, но дали той беше изпълнен? Нека ви разкажа своята гледна точка.

spidey infinity war

Началото на филма ни отвежда вдън космоса, откъдето долитат вопли на отчаяние. Бежанският космически кораб на Асгард е атакува от гигантски боен крайцер, чиито лидер носи чудовищния прякор Титана. Наричат го още най-могъщото същество във вселената – това е Танос. Придружаван от своите най-жестоки бойци титанът продължава да сее унищожение в галактиката. Целта му – да събере всичките шест артефакта, известни под името infinity stones. Защо му е да го прави? Защото ако успее да ги събере ще може да изтреби половината живи същества в галактиката с едно щракване на пръста си (щрак!). Единствените защитници на асгардския кораб са добре познатите ни Тор, Локи и Хеймдал. Със своята отчаяна атака те се опитват да спрат Танос и неговите главорези преди да е станало твърде късно. И точно тук започва кошмарът, защото Титанът е готов да смаже всеки, който се опитва да се изпречи на пътя му.

avengers-infinity-war-cumberbatch-dr-strange-820x490

Умишлено ще спра дотук със сюжета за да не спойлвам. Как се справиха актьорите? Противно на очакванията на повечето от вас трудно мога да посоча супергерой, който да се справи най-добре с ролята си. Дали заради многото герои, дали заради спецификите на сюжета. И все пак според мен на най-високо ниво се представиха  Бенедикт Къмбърбач и Крис Прат. Д-р Стрейндж и Питър Куил бяха най-емоционалните герои във филма и до голяма степен основните образи, около които се въртеше сюжета. Същото мога да кажа и за Крис Хемсуорт – Тор имаше особено важна роля във филма, както и особени заслуги за всичко, което се случи. Крис Еванс и Том Холанд си свършиха работата чудесно, но кой знае защо техните герои бяха умишлено маргинализирани от екипа. Капитан Америка и Спайди можеха да имат повече екранно време, а не просто да бъдат сведени до няколко подскока и удара. Подобно тенденциозно отношение се наблюдаваше и спрямо Бъки Барнс и Локи. Подобаващо място беше отделено на Черната пантера и Хълк. Интересен е случаят на Робърт Дауни – според мен той нещо не е харесал образа си в този филм, защото играта му беше нерешителна. За Вижън няма да кажа нищо тъй като спойлерът там е голям. Неодобрението му си личеше и от това, че игра с много по-слабо желание и емоция от обикновеното. Е, поне не преиграваше. От женските роли най-силно се представи Зои Салдан, която изигра много добре Гамора, за малкото време, в което имаше възможност да го направи. Колкото и да ми е неприятно да го призная обаче в този филм злодеите бяха много по-сполучливо направени от героите като изключим може би д-р Стрейндж, Спайди и Питър Куил. В това сами ще се уверите след като видите какво е направил екипът с образа на Танос. Дали заради големината си или заради друго той засенчи останалите. Не знам доколко това е добро послание в един филм за супергерои.

Thanos

Какви са добрите страни на филма? Не мога да отрека – сюжетът е изграден последователно, битките са много сериозни, ефектите са внушителни, всички „обещания“ от трейлърите са спазени. Екшън има, движение има. И ура! – няма social justice. Но не мога да отрека, че имам сериозни критики. Смятам, че част от героите бяха умишлено изтласкани в периферията с неясна и непоследователна за мен цел – дали защото не бяха на фокус или защото просто екипът не се е справил със задачата да съчетае толкова много образи на едно място. Друго, на доста места филмът сериозно копира продукциите на други комиксови вселени. Тези заемки са доста неуспешни. Моделът на подобни вселени е много по-специфичен и не може да бъде наложен наготово върху Marvel образите. Нещо повече, в някои отношения съчетаването на образите е довело до обезличаването и пренебрегването на някои от тях за сметка на други. И последно, това е мое лично мнение – не смятам, че всички фенове ще бъдат доволни от края на филма. Той е умерен, но може в най-общ план да се опише с думите на Танос: с времето ще разберете какво означава да изгубиш.

a9159c79-d0d1-4e3c-8ad1-3aea01387b5c-avengers-infinity-war-trailer-e1512005106407

И все пак финалът на филма остава отворен – задължително останете след надписите. С тях можем да се надяваме, че станалото е обратимо. Или поне аз така се надявам. Приятно гледане!

Оставете отговор