Отгледал ли е Краля и Принц на ужасите?

King Familia

Дали след като бе обявен за Крал на ужасите, легендарният автор Стивън Кинг не е отгледал и Черен принц на жанра в лицето на сина си Оуен? Отговор на този въпрос може да си дадете сами, ако си вземете “Спящите красавици”, новата смразяваща книга от автора на “То”, “Сблъсък” и “Гробище за домашни любимци”, която той пише с едно от децата си.

В едно бъдеще, което е толкова реално и близко, че може да бъде и днес, с жените се случва нещо странно, когато заспят. Телата им се обвиват в тънки нишки, образуващи пашкули.

Ако бъдат събудени, ако някой разкъса или разреже обвивката им, жените подивяват и стават невероятно агресивни. А докато спят, те се озовават на друго, по-добро място, където цари хармония.

Една жена, мистериозната Иви Блек, е недосегаема за благословията или проклятието на сънната болест. Дали тя е медицинска аномалия, която трябва да бъде изучавана? Или демон, който трябва да бъде унищожен? Сами, оставени на все по-първичните си подбуди, мъжете се разделят на враждуващи фракции. Едни искат да убият Иви, други – да я спасят. Трети използват хаоса, за да отприщят собственото си отмъщение срещу нови врагове. В света, станал най-неочаквано изцяло мъжки, всичко се превръща в насилие.

Действието се развива в малко градче в Апалачите, където основният работодател е женски затвор.

„Спящите красавици“ е неочаквано провокативен и прекрасно драматичен съвместен труд на баща и син, който изглежда особено актуален в наши дни.

Романът е носител на наградата за най-добър хорър от сайта “Goodreads”. На български излиза изпод егидата на “Бард”.

Тагове:  

Оставете отговор