Отвъд страха

Отвъд страха


Author: Darth Sparhawk
Date: 03.02.2013

Otvad straha.jpg

“Отвъд страха” е третият сборник разкази на писателя Донко Найденов, който в началото на тази година спечели награда от Националния Клуб за Фентъзи и Хорър за повестта “Сборище на ренесансовите сатанисти”. Новата му книга включва колекция разкази в жанровете трилър и хорър.
“Сам сред нищото” е зловеща история в духа на Стивън Кинг, която разказва историята на човек, озовал се в загадъчна ледена пустош, откъсната от града, в който е бил до преди броени часове. Най-силното в този разказ на Найденов са идеята, която е доволно зловеща и липсата на обяснение за съдбата на героя, които на практика остават ужасът неразкрит и по тази причина необуздан.
“Вилата в гората” е много добре написана история за духове. Авторът е използвал всички похвати от такива истории – сам човек в пустощта, неясни шумове и отвратителна история от миналото – но те работят безотказно и до ден днешен. Не четете, ако по някаква причина сте останали сами на село.
“Сомнамбулизъм при каталепсия” е любопитна история, която не страда от песимизма на предните две. В нея Найденов разказва за интересен феномен, свързан с комата.
“Нощ” е научнофантастичен хорър за пътуване до Марс, което води до ужасяващи разкритие за създанията, които го обитават. Атмосферата и песимистичния финал ще допаднат на любители на истории като “Пришълеца”, макар историята да го наподобява повече като дух, отколкото като сюжет.
“Мрачното село” ще допадне на харесалите “Сборище на ренесансовите сатанисти”. Макар и да не е упоменато изрично, аз съм убеден, че историята разказва за същите чудовищни злодеи, а разказът е от гледната точка на човек, който не знае за тях – но ще научи по най-лошия начин.
“Нещото на баира” е кървава история, която по дух е някъде по средата между Лъвкрафт и Стивън Кинг. Два странни монолита се появяват на баира над едно село – и това ще има пагубни последствия за обитателите му.
“Борба за оцеляване” според мен е най-силната история в сборника. Тя е хорър дотолкова, доколкото среща читателя с най-големия ужас – този на истинския живот. Главният герой е обикновен човек с обикновена професия, който се подлъгва по пътя на лесните пари и скъпия живот, което в крайна сметка го съсипва. За съжаление тази история не е свръхестествена, а болезнено истинска и аз съм убеден, че нейният герой съществува в много варианти по улиците на София и другите ни големи градове.
“Една бруталистична провинциална мелодрама” е другият ми фаворит от сборника. Тук отново няма свръхестествен елемент – заложено е на разказа за тоталното падение на един човек, чието любовно разочарование го тласка първо към алкохола, а после и към смъртоносна, фанатична секта. Този разказ отново навява песимистични мисли с това, че у нас почти няма контрол над квазирелигиозните организации, които протягат пипала към нищо неподозиращи отчаяни хора.
Като цяло “Отвъд страха” е поредното силно предложение на Донко Найденов в жанровете трилър и хорър. И ако в класическите му разкази на ужаса се забелязват повторения от някои от предишните му творби, до последните две произведения са изключително оригинални и смазват с това колко истински звучат. Препоръчвам.

 

Един коментар за Отвъд страха

  • Цитаделата  :

    […] „Отвъд страха“ е сборник, в който също имаше зашеметяващи истории на ужаса, но и една много социална история за наркотрафика и изкушението на лесните пари. Какво те накара да вмъкнеш такава нишка в паранормалния контекст? Въпреки, че хорърът ми е любимия жанр, обичам да чета книги и гледам филми в други жанрове. И затова понякога ме осеняват и други идеи. Специално за този разказ, “Борба за оцеляване”, се вдъхнових от няколко истински истории. Реших да го включа в сборника именно защото е различен от другите. […]

Оставете отговор