Отвъд – Сезон 1

uV65yaFkw6B4KHXAsBYui0KvJq

Скъпи приятели на Цитаделата, продължаваме с нашата поредица от ревюта, които с така голямо внимание подготвяме за да даваме винаги най-доброто за нашите фенове. За тази седмица съм решил да ви представя сериала Отвъд, който излезе преди две години по Нетфликс. Съжалявам, че го откривам чак сега, защото продукцията е добър начин човек да се отпусне след тежък работен ден и да изразходва малко напрежение. По сериала работи екипът на Джон Грифин, известен с няколко съвременни екранизации по класическото американско мизъри Зоната на Здрача. Също така, тук е мястото да подчертая, че сюжетът комбинира по изключително успешен начин принципа на многообразието тъй като историята показва начина, по който живеят хората в малките населени места на Америка – тема, който удобно се избягва от скъпите и пищни продукции, които залагат на „мекия ефект“.

Screen Shot 2024-04-14 at 6.17.33 PM

Началото на сериала ни отвежда дълбоко Средния Запад, в земите на онези американски щати, които са откъснати от богатия юг и Североизточното Крайбрежие. Безименият град, в който се развива действието всъщност е малко порутено градче, където хората живеят в постоянен страх. И няма как да не е така. През деня техният любим град е съвсем нормално място за живот, с магазини, училища, супермаркети и заведения за бързо хранене, но през нощта той се превръща в зловеща бърлога на духове. Всяка вечер, преди залез слънце, жителите на това прокълнато място спускат завесите на прозорците си и заковават вратите на детските стаи в къщите си тъй като по стъклата плъзват мрачните силуети на духове, които жадуват за това да влязат и да „вечерят“ с по-малките обитатели на домовете.

Screen Shot 2024-04-14 at 6.22.35 PM

Един ден Джим Матюс и неговото щастливо семейство по случайност се озовават в града, докато пътуват с караваната си за Ню Йорк. Малко след като обръща караваната, Джим разбира, че на следващия завой той отново се озовава в недружелюбното и неприветливо градче. След като прави няколко неуспешни опита да излезе от него, мъжът отчаяно моли местният шериф – Бойд Стивънс и неговата приятелка Дона, да му помогнат да намери пътя към магистралата. Но тогава Джим научава най-лошата новина в живота си – шерифът му разкрива, че всички жители на този град са негови пленници, защото всички те са пристигнали в него „съвсем случайно“, докато са пътували. И никога повече не са го напуснали, защото истинските господари на това място няма да го допуснат.

DSC_4829.NEF

Давам висока оценка за Отвъд, тъй като по мое мнение тази история наистина заслужава вниманието на феновете. Сериалът не разчита на ефекти, а на психологическо напрежение и заплетен сюжет. Самата идея за това, че някой може да попадне в град без изход и че такива градове не са хубаво място съществува в много истории, но тук тя е пресъздадена особено зрелищно. Всъщност, най-големият ефект тук се постига не чрез духовете или чрез порутените зловещи сгради, а чрез отчаянието на хората, които се опитва да напуснат това място, но не могат. Разкритията накрая на сериала са смайващи и много добре представени, но не искам да ви развалям удоволствието от развръзката. Затова и моят съвет е да дадете възможност на сериалчето тъй като за мен, то определено се нарежда сред една от успешните продукции в каталога на Нетфликс.


Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  ,

Оставете отговор