Осмата Нощ

The 8th Night - Poster (Movie, 2021, 제8일의 밤) @ HanCinema

Отново сте с рубриката Азиатско каре и този път ще отлетим към Корея, където ще се насладим на класическа продукция от жанра на азиатския хорър. Филмът е дело на младежа Ким Тай-хунг и е първият в неговата кариера! С този шеметен дебют можем да сме спокойни, че хорърът на корейския полуостров няма да загине. Ким ни представя една невероятна история, която съчетава древните корени на корейската култура с мотив, който става все по-популярен на големия екран – екзорсизмът.

Review Film The 8th Night: Malam Terakhir Melawan 'Yang Tidak Boleh Dibangkitkan'

Прологът на епичната история ни връща преди повече от две хилядолетия, когато огромен демон успял да изпълзи от ада. Неговата цел била да хвърли света в хаос и да подложи хората на вечно страдание. Тъй като не можел да погуби злото създание, Буда го подмамил и ослепил, а тялото му хвърлил обратно в преизподнята. Изтръгвайки очите на звяра, Буда ги разделил. Черното око затворил в ковчег и създал пустиня, в която го заровил. Червеното око обаче избягало и започнало да обсебва невинни хора, изсмуквайки душите им една по една. В крайна сметка Буда открил и него, затворил го и създал огромен масив от планини, в които вградил ковчежето. Монасите на Буда създали скален манастир, в който издигнали олтар, над който бдял Пазителят на окото. Той обучавал свой ученик и така традицията се предавала от поколение на поколение. Монасите никога не забравяли предупреждението на Буда – ако двете очи се съберяли отново, демонът щял да изпълзи и само за осем дни и нощи да потопи света в хаос.

The 8th Night Cast & Character Guide | Screen Rant

Връщаме се в наши дни. Лудият професор Ким Джон-Чул, обсебен от желанието си да стане велик, основава култ, чиято цел е да събере очите и да върне звяра в нашия свят. Един ден сектата успява да намери точното местоположение на червеното око и професорът извършва ритуал, с който го освобождава. Същевременно игуменът на скалния манастир, където се пази черното око – Ха Юнг – получава откровение, че гибелният взор на демона започва да се възстановява. Югн моли ученика си – младият монах Чонгсок да изнесе окото от манастира и да го предаде на екзорсиста Парк Джин-со. На сутринта преди заминаването си, Чонгсок разбира, че учителят му е починал в съня си. Младият герой се отправя към Парк с надеждата да стигне преди червеното око да го е намерило.

The 8th Night: A long night with few spooks and thrills- The New Indian Express

Парк Джин-со е първата водеща роля във филма. Загубил семейството си в катастрофа, Парк решава да се оттегли от света и да заживее като монах. Ставайки екзорсист, той дълго време служи в братството на Буда, докато един ден не напуска по собствено желание. Причината за това е, че той дотолкова се усъвършенства в борбата с демоните, че започва да усеща всички духове наоколо. Някой от тях – добронамерените му помагат, но други, които не са толкова добронамерени му пречат да гони демони и това го побърква. Считайки, че подлага братята си на риск, той напуска скалния манастир и заживява в града наблизо. Борбата му обаче няма да свърши дотук. Ветеранът Лий Сънг-Мин, който е доста привързан към такива роли, поема образа на Парк.

The8thNight - Twitter-haku

Чонгсок е млад монах, обучаваш се за екзорсист и пазител на черното око. Той също остава сирак като малък и игуменът поема грижата за него. С времето младежът се усъвършенства и получава най-високата привилегия – да влиза в стаята, където се пази второто око на звяра. За това обаче, той дава обет за мълчание. След като Ха Юнг го праща да занесе окото на Парк, Чонгсок прекъсва обета си за да се изправи срещу демоните, които се опитват да му попречат. Младият екзорсист също има специална дарба, с която малко от неговите събратя могат да се похвалят – да вижда духовете. Тя не е толкова развита и могъща като тази на Парк, но с времето ще го направи достоен за Пазител на окото. На Де-Рум, който е добре известен на корейската публика от сериалите, влиза в ролята на Чонгсок.

The 8th Night Cast & Character Guide | Screen Rant

Младата Ким Йо-Джунг, която също обича да играе в такива филми, взема ролята на Ае-Ран. Момичето има излючително тежка съдба, предвид факта, че редовно е пребивана от родителите си като малка. Един ден, докато тях ги няма, в къщата влиза непознат човек, който й предлага да избяга с него. Това не е никой друг, освен лудият професор Ким Джон-Ул, който търси кого да използва за да освободи окото. Без да подозира нищо, Ае-Ран тръгва с него, но след като разбира за това, че Ким иска да я принесе в жертва на звяра, тя слага край на живота си. Гневен заради случилото се, професорът впримчва душата на момичето със заклинание и я прави свой роб.

The 8th Night: A long, long night with few spooks and thrills- Cinema express

Горещо препоръчвам филма на всички фенове на азиатското кино, не само на тези, които се кефят на хорър! Продукцията е изключително успешна, което личи и от начина, по който са подбрани актьорите и сюжета. Да пожелаем на Ким Тай-хунг да ни радва с още много такива филми, а трейлърът на Осмата нощ е ваш за да се убедите в успеха на този млад талант.

Ревю на Искрен Иванов

Оставете отговор