Осаму Тезука

osamu tezuka portrait

Д-р Осаму Тезука (1928-1989) е един от най-влиятелните творци на манга и на аниме в историята. Той е автор на поредиците “Кимба, белият лъв”, “Дороро”, “Астробой” и много други истории за деца и възрастни, поради което си е спечелил прозвището “японския Уолт Дисни”.

Тезука е роден в Тойонака, префектура Осака, на 3-ти ноември 1928-ма година. Той е най-голямото от три деца в много добро семейство. Той е далечен потомък на великия самурай и нинджа Хатори Ханзо. Като малък майка му често го води на театър, което възпитава в него творчески дух. По-късно той посочва нея като основен вдъхновител, като казва, че тя му е дала увереността да се занимава с изкуство. Баща му от друга страна обаче му пускал филмите на “Дисни”, което също му оказва огромно влияние. Тезука започнал да гледа анимационните хитове на американската компания по много пъти, като любимата му история била “Бамби”. По собствени признания, той е гледал филма цели 80 пъти. Мечтата му станала да направи свои истории, които да са толкова добри. Като ученик той започнал да рисува манга и продължил да прави това дори по време на Втората Световна Война, когато бил принуден да работи във фабрика.

След като Втората Световна Война приключва с опустошително поражение за Япония, Тезука решава да използва уменията си, за да накара хората да ги е грижа повече за света. На 17 той публикува първото си професионално произведение, а после бива нает да адаптира на манга класическия детски приключенски роман “Островът на съкровищата”. Тезука завършил мангата, използвайки само някои мотиви от книгата, но постигнал невероятен успех и в Япония започнала истерия по този формат, сравнима с тази, която по това време се случвала в Америка и по западния им аналог комиксите.

Osamu Tezuka -young

През 50-те години Тезука си осигурява място в пантеона на великите, след като издава “Императорът на джунглата”, историята, която по-късно става известна като “Кимба, белият лъв”. По това време той написва и “Астробой”, също класика в жанра.

През 60-те години Осаму Тезука влиза в телевизионния бизнес, като основава продуцентската къща “Муши”, която бързо се превръща в съперник на доминиращата дотогава “Тоей”. “Астробой” се превръща в сериал през 63-та, плътно следвана от “Императора на джунглата”, който е първото цветно аниме в историята. Докато работи по него, Тезука се съобразява и с изискванията на американската телевизия NBC, която го разпространява в Америка под заглавието “Кимба, белият лъв” и тушира малко интензитета на конфликтите, докато в продължението, където Кимба вече е голям, спазва тона на мангата до самия финал, който променя към по-оптимистичен.

През 68-ма Тезука напуска “Муши”, за да основе нова компания, “Тезука Продукшънс” и “Муши” банкрутират, но една от компаниите, появили се от пепелта им е “Сънрайз”, която по-късно става легендарна.

До края на живота си Тезука създава различни произведения за малки и големи, като едно от най-култовите е “Дороро”, което разказва историята за дете, родено без крайници заради сделка на баща му с дяволи. Той остава верен почитател на Уолт Дисни и се среща с идола си през 1964-та. Тезука освен това е и голям фен на Супермен и почетен председател на фен клуба му в Япония.

Осаму Тезука е бейзболен запалянко, като лицензира Кимба, белия лъв като талисман на един от най-силните японски отбори, “Сейбу Лайънс”.

Тезука почива през 1989-та година. Веднага след смъртта му японците създават музей, в който честват творчеството му, което остава популярно и до ден днешен.

kimba mascots

Представен от Александър Драганов

 

Тагове:  

Оставете отговор