Орландо Коради

Mondo-OrlandoCorradi

Орландо Коради е италиански автор, режисьор и продуцент, създател на “Мондо ТВ”, продуцентска къща, която е едно от най-големите студия за анимация в Европа.

Коради е роден през 1940-та година в Бусто Арзицио, градче, намиращо се близо до Милано. През 1964-та година той се мести в Рим, а по-късно през тази година пътува до Япония. Там се запознава с продуцента Кеничи Томинага, който запалва страстта му към анимацията. Двамата създават фирма за внос на анимета в Италия и Европа и постигат успех. През 1985-та Коради създава “Мондо ТВ” с идеята за италиански анимации.

“Мондо ТВ” се фокусира в създаването на анимационни сериали, вдъхновени от исторически фигури или популярни приказки герои. Те имат поредици за Христофор Колумб, Робин Худ, Зоро, Пепеляшка, Покахонтас, Мулан и Херкулес, като изглежда част от стратегията им е да правят хитове, алтернативни на тези, които издава “Дисни”. През 90-те години те вадят своя версия на “Цар Лъв”, сериалът “Симба – Цар Лъв”, който става популярен по целия свят, включително и в България, като вдъхновява и продължение “Симба младши на Световната купа”. През новия век студиото продължава да прави сериали и пълнометражни филми, включително такива за католически светци и духовници като папа Йоан Павел II.

През 2012-та година Коради се мести в Швейцария, където почива през 2018-та година. Негов наследник начело на “Мондо ТВ” е синът му, Матео Коради.

simba coat

Представен от Александър Драганов

Тагове:  

Оставете отговор