ОРКИ

ОРКИ

Автор: Разаел

Орките са можеби най-известните представители на фентъзито наред с елфите. В някой фентъзита са главните лоши, в други са просто една от расите, а в трети изобщо ги няма. Но все пак те присъстват в повечето игри, книги – игри, фентъзита и др. Странно защо много рядко попадам на фентъзита където главният герой да е орк. Единственият пример за който се сещам в момента това е Warcraft III.Където оркът Trall(Трал) повежда народа си заедно с хората в борба за оцеляване срещу Адския Огнен Легион.
Едва ли има почитател на фентъзито, който да не знае, кои са орките. И все пак за тези които са новаци и тепърва си имат работа с този жанр ще се впусна в поредното кратко описание за тези същества. Думата орк много често в някои езици е друга дума за “Демон”. Орките са същества от келтската митология, същества живеещи в планините които отвличат жени за да продължат рода си. Като фантастични злодеи се появявт за първи път в толкиновата Средна Земя. Те приличат на хората но са с зелен цвят на кожата, уродливи и мръсни. В толкиновия свят не са физически силни но са изключително много и във вечна война с хората. От там вече те се превръщат в основни противници и врагове на елфи и хора в повечето фантастични вселени.
Тези същества са неизменни представители на вселени и игри като: ForgottenRealms, Dungeons&Dragons, Ultima,Heroes, Kingdom Under FireКакто . В BaldursGate примерно можете да си създатете герой орк.
Сега започвам обаче малко накъсано. Ще продължа с невероятна компютърна сага наречена WarCraft. Там Орките са цялостна раса водеща непрестанна война с хората. Създадени от демоните те са изпратени в света на Азерот с еднаединствена цел. Завоевание и унищожение, с повята им към тях се присъединяват изобретателните гоблини, тролите и драконите. Обединени те се впускат в унищожението над всички останали раси живущи на Азерот. Хората сформират Алианс с джуджетата и елфите и непрестанните битки започват. За всичко това става дума в първите три игри WarCraft& Orcs & Humans, WarCraft 2: Tides of Darkness (където по сценарии орките губят войната) и последвалия експанжън Beyond The Dark Portal (Хората минават през портала в света на орките).
Зеленокожите са почти победени водачът им ДуумХамър е изчезнал безследно и единственият способен да оправлява силите на мрака е Зулухед. Останала им е само една крепост и малка армия. Повечето орки попадат в плен и са затворени в концлагери. Останалата част живве на ръба на охраняваните от Алианса територи. От тука започва и историята на WarCraft III. Орките този път са добрите, поведени и обединени от Трал те се впускат в търсенето на нов дом. Повяват се демоните и разрухата започва. Хората също са принудени да бягат към нови земи и изобщо историята е заплетена. Само ще спомена че орките(ето на пак Орките та Орките) се обединяват заедно с хората в борбата за оцеляване и в крайна сметка унищожават създателите си и извоюват свободата си. В продължението WarCraft III: The Frozen Throne зеленокожите заедно с вече утвърденият си вожд Трал най-накрая намират своя дом и въздигат култов град.Град в коуто всеки войн е свободен да пребивава. .Демонския Легион е победен а хората и орките отново са на ръба на война. Особенност на WarCraft-ските орки е че те са физически много силни и едри от хората докато в света на Толкин те са по-слаби.
Това бяха едни от малкото примери за класическото фентъзи. Толкин вдъхва живот на тези зли същества заедно с елфите. Неговите последователи вдъхват живот на редица други митологични създания и така се слага началото на епичното фентъзи.


Log’Tar-Ogar! For Doom Hammer

Оставете отговор