Опасно приятелство (Деца на гората #2)

opasno-priatelstvo

Придобивката от тазгодишната Алея на книгата, която ме зарадва най-много е “Опасно приятелство”, втора част от поредицата “Деца на гората”. Дело на немската писателка Катя Брандис, тази серия се издава у нас от “Архипелаг” и се разпространява ог “Златното пате”.

С много усилия Караг е продължил напред в училището за деца, които умеят да се превръщат в животни, но с това премеждията му съвсем не приключват. Андрю Милинг, мъж, който подобно на него умее да се превръща в пума, не е успял да го привлече на своя страна в безумната си кауза срещу хората и сега замисля отмъщение. Неговите шпиони са по петите на момчето и затрудняват и без това нелекия ученически живот, включващ опасни мисии насред реалния свят и навигиране в йерархията между тийнейджърите в училището, включваща агресивна глутница вълци. Но когато Милинг удря съвсем близо до сърцето на Караг, момчето пума ще трябва да тръгне на опасно пътешествие и да се изправи заедно с приятелите си срещу полуделия звяр и неговите слуги…

woodwalkers part 2

Брандис продължава да пише в чудесната традиция на Дж.К. Роулинг и историята й напомня на “Хари Потър” по начина, съчетаващ вълнуващите приключения и странния вълшебен свят на героите й със сюжета за израстването, повдигащ леко пред читателя опасния свят на възрастните, за който тук се намеква с кампанията на Милинг да стане депутат от американския Конгрес. Това, че героите се превръщат в животни обаче, а главните герой и злодей в големи котки придава уникален вкус а ла “Цар Лъв” на историята, а това я отличава драстично от по-посредствените директни имитации на “Хогуортс” в жанра. Книгата печели много и от издателите си у нас, тъй като оформлението й е страхотно, с твърди корици и красиви вътрешни илюстрации, създаващи много атмосфера.

“Опасно приятелство” на Катя Брандис е завършена история, но аз знам, че има и продължения, които нямам търпение да видя преведени у нас.

dangerous friendship

Ревю на Александър Драганов

Тагове:  , ,

Оставете отговор