Олимпийският финал

Олимпийският финал

 

Author: Darth Sparhawk
Date: 21.10.2013

След две седмици гласувания и дуели, Турнирът за Герой на Олимп достигна и заключителната си фаза, която ще трябва да определи кой е героят на героите в поредицата на Рик Риърдън. И ако присъствието на единия финалист – Пърси Джаксън – бе напълно очаквано, то съперникът му Нико ди Анджело е на път да поднесе сензацията в серията от новото поколение Дуели на сайта, започнали с пролетния Турнир за Герой на Цитаделата. Нека обаче си припомним как нещата стигнаха дотук…

 photo 542709_377149139058929_1492323711_n_zpseb7a4ae7.png
ПЪРСИ
За Пърси и феновете му началото на Турнира бе изпълнено с известна трепет, макар той да започна шампионата като фаворит. В крайна сметка именно той спечели големият Турнир за Герой на Цитаделата, в който победи някои от най-известните измислени персонажи на всички времена – Спайдър-мен, Хари Потър, Ерагон и дори мъдрия вълшебник Гандалф. Дали обаче щеше да е така убедителен и срещу героите от собствените си книги?
Оказа се, че в тези условия Пърси е дори по-мощен. Първият кръг от шампионата го изправи срещу Франк Занг, синът на Марс от Лагер „Юпитер“, който на всичкото отгоре също е потомък на Посейдон и умее да се превръща във всякакви животни, някои от които митични. Силен съперник – поне на хартия. На практика обаче нещата се развиха съвсем другояче. Пърси насмете Франк след като спечели 92% от подадените гласове и постави нов рекорд в сайта, а това ме първият предупредителен изстрел, че ще е трудно да го спрат в домашния му Турнир.
Вторият кръг обаче работата изглеждаше, че става дебела. Лио Валдес, чаровният син на Хефест, бе поднесъл бомбата на старта на шампионата, след като изхвърли от играта Джейсън Грейс, могъщия син на Юпитер и очакван съперник на Пърси предвид сдърпването им в „Знакът на Атина“, третата книга от поредицата. Джейсън обаче бе безпомощен срещу Лио и отпадна след като Валдес взе 56% от гласовете в мача помежду им. Очакваше се Лио да окаже сериозна съпротива и на Пърси.
Да, ама не, както казваше един известен журналист. Синът на Нептун продължи пътя си към финала като цунами и спечели 75% от гласовете, като на моменти авансът му почти повтаряше хандбалния резултат, постигнат срещу Франк.
Така Пърси Джаксън стигна финала без видимо усилие и изглежда като явен фаворит преди решителното сражение за титлата. Това е коренно противоположна ситуация с тази напролет, когато на всички се струваше, че Гандалф ще спечели битката в Турнира за Герой на Цитаделата. Синът на Посейдон обаче изненада лошо вълшебника и спечели с над 60% от гласовете. Възможно ли е сценарият да се повтори и сега, като този път Пърси стане жертва на уж сигурното предимство на фаворита? Може би, но е съмнително. Професионалният поглед ни задължава да прогнозираме победа на Джаксън, а мащабите й като нищо могат да бъдат сравними с тези от дуелите му с Франк и Лио. И все пак противникът не е за подценяване.

 photo NicoCool_zps0200f7b1.png
НИКО
Макар да е много обичан от феновете, Нико ди Анджело започна Турнира за Герой на Олимп като аутсайдера в групата. В крайна сметка той дори не е сред Седмината, споменати в Пророчеството, което движи сагата „Героите на Олимп“, а и прекара предишната книга, „Знакът на Атина“, затворен в делва. Разкритията за характера му в „Домът на Хадес“ може и да са спечелили подкрепата на някои фенове, но вероятно са отчуждили и други, така че популярността му, наблюдавана в предишни съревнования от форума на сайта сякаш не означаваше много.
Нико обаче показа силата си още в първия кръг от Турнира, когато постави сестра си Хейзъл на мястото й и спечели мача между децата на Хадес с респектиращите 80%. Това е още по-впечатляващо и на фона на силите на Хейзъл, които сякаш нарастват с всяка изминала страница от поредицата. Те обаче не й помогнаха срещу контролиращия скелети и зомбита Нико и така синът на Хадес отиде на полуфинал.
Ала там Нико отново беше аутсайдер, тъй като срещу него бе Анабет – обичаната, умна и могъща дъщеря на Атина, може би вторият най-важен персонаж в цялото творчество на Риърдън освен самия Пърси. И наистина, в началото на Дуела помежду им Анабет поведе и изглеждаше, че финалът на Турнира за Герой на Олимп ще е спор между гаджета. Когато обаче падна нощта, силите на Нико нарастнаха и той обърна мача, за да го спечели с 55% при финалният удар на гонга, в средата на нощта. Така той направи това, което изглеждаше немислимо и си осигури както място във финала на Турнира, така и номинация в конкурса за Герой на годината на клуба, вече печелена от Пърси преди няколко години. Но до развръзката там има много време, докато дуелът с Пърси е в непосредствена близост. Отново, както и срещу Анабет, Нико изглежда в ролята на догонващ. Ще успее ли обаче отново да опровергае очакванията или ще трябва да се задоволи с ролята на вицешампион?
Решението е ваше!

Оставете отговор