Оливър Джонсън

oliver johnson

Оливър Джонсън е британски фентъзи писател, най-известен като съавтор на поредицата книги-игри “Кървав меч”, които пише в съавторство с Дейв Морис.

Джонсън е роден през 1957 година в Париж, но напуска Франция преди да успее да научи езика. Израства в източна Англия, в дом, който описва като “рушащо се имение”. През тези години Оливър има много свободно време и се запалва по четенето, а когато влиза да следва в “Оксфорд”, открива чара и на ролевите игри. Това до голяма степен предопределя творческия му път.

blood sword 1

Джонсън започва да работи заедно с Дейв Морис и двамата създават ролевата игра Dragon Warriors, а самият той пише The Lord of Shadow Keep и The Curse of the Pharaoh, заглавия от интерактивната поредица Golden Dragon. Върхът си достига, когато двамата с Дейв създават “Кървав меч”, епична сага от книги-игри, за светостроенето на която комбинират митове от цял свят. На български език поредицата бе издадена през 90-те години от “Еквус Арт” и бе призната за връх в западното направление на жанра, като скоро се очакват нови издания и за съвременното поколение фенове.

Оливър Джонсън е автор и на трилогията за Светлоносеца, изключително мрачно фентъзи от традиционни романи, но за жалост у нас са излезли само двете части на първата книга, “Ковачница на сенките”, като това се случва в края на 90-те години от миналия век. Богатото творчество на този писател обаче кара закоравелите фенове на жанра още да го помнят, а с това остава и надеждата, че някой ден ще видим всички негови произведения на български език.

kovachnica

Представен от д-р Александър Драганов

Оставете отговор