Око за око – Слепият фехтовач

v_175398609_m_601_en_m2_720_405

Здравейте, скъпи приятели на Цитаделата, в това ревю ще се върне отново към традицията ни да представяме азиатски филми и за днес съм ви подготвил продукция с доста дълбоко послание, което, учудващо наистина, е навлязло толкова лесно на азиатския пазар. Око за око – Слепият фехтовач излезе тази година и постигна сравнително добър успех в Азия. В много отношения, филмът дава надежди за това, че в Китай все още мислят как да запазят амалгамата между модерното кино, древната традиция и баланса в системата. Но фактът, че такъв филм излезе на бял свят означава, че страната все още има желание да инвестира в нашия жанр, което е добра новина. В крайна сметка, ако погледнем големите успехи на филмовата индустрия по тези географски ширини ще видим, че те се дължат основно на сюжети като този.

3606-2aa4dd04e83ff6040ae50e0689add9bd

Око за око – Слепият фехтовач разказва историята на слепия Чен Язи, някога воювал като генерал в редиците на династията Хан. Когато обаче Чен губи зрението си, той е изпъден от армията и въпреки огромните му заслуги и таланти е отпратен да се прибере вкъщи, където да се грижи за семейството си в мир. Но вместо мир, Чен го застига истинско бедствие тъй като домът му е разорен от убийци, а генералът не успява да се прибере навреме за да спаси съпругата и децата си. След трагичната случка Язи тръгва по четирите краища на империята, посвещавайки се на мисията да помага на бедните и безпомощните и да намери хората, отговорни за смъртта на семейството му. Тъй като войнът не е изгубил нито едно от уменията си, той се изхранва с лов на престъпници, които предава на властите за паричните награди. Един ден пътуването му случайно го отвежда до беден дом, в който Чен чува писъци. Когато влиза вътре той заварва група разбойници, които малтретират и убиват стопаните на къщата. Чен успява да накаже натрапниците, но единственият оцелял от цялата работа е малката Жанг Сяои, когото слепият боец прибира при себе си за да не умре от глад като сирак. След като детето спасява Чен от сигурна смърт докато той спи, двамата сключват сделка – войнът се съгласява да намери и накаже убийците на семейство Сяои, а Жанг обещава да помогне на генерала да стигне до столицата, където да отмъсти за смъртта на своите деца.

CONTENTf8c092a8089189bf

Хубав филм, който ни представя класическата дилема „да отмъстя или да простя“, Око за око е зрелищна продукция, в която ще може да се насладите на бойни изкуства от висок ранг – личи си, че Сяо Мао, който изпълнява главната роля се е постарал. Много добра новина е, че ръката на идеологията не е докоснала този филм тъй като това би поставило Чен Язи в позицията на лоялния войник, който е готов да изостави дори семейството си в името на държавата. Даже напротив, сюжетът на тази продукция ни показва, че когато човек е лишен от най-близките си дори най-големите признания и постижения в живота му не струват и пукната пара. Но ако има някой, на когото държиш и за когото може да се бориш тогава животът ти придобива смисъл. Ценен житейски урок, който този филм добре пресъздава.

Ревю на доц. д-р Искрен Иванов

Тагове:  

Оставете отговор